‘Weert in Kaart’ route breidt ook in 2020 flink uit

De rijke historie van de stad Weert komt tot leven

Bethelkerk Weert

WEERT – Na een spectaculaire start van het aantal locaties in 2018, wordt het erfgoed van Weert ook in 2020 nog meer zichtbaar. Inmiddels staat er 157 gemeentelijke- en rijksmonumenten op de website WeertinKaart.nl.

Onlangs werd ook een erfgoedbord aangebracht op de Bethelkerk aan de Maaspoort 30 in Weert. Er komen in het eerste kwartaal van in 2020 zo’n 30 nieuwe erfgoedbordjes op Weerter historische woonhuizen, café’s, winkels, kloosters en kerken. Daarmee komt het totale aantal op 60. Later dat jaar worden ook de rijksmonumenten van zo’n erfgoedbord voorzien. Er zijn plannen om zo ook het verdwenen industrieel erfgoed zichtbaar te maken aan de Wertha Boulevard.

De website www.weertinkaart.nl geeft de gebruiker de mogelijkheid een persoonlijke erfgoedroute te genereren langs de vele bekende en onbekende erfgoedpunten die Weert rijk is. Artis Communicatiebureau ontwikkelde de responsive website.

“Erfgoed vertelt het verhaal van ons verleden”, zegt Sebastiaan Witte, penningmeester
van stichting BIZ Vastgoed Weert. “Het zegt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Met deze website hebben we een nieuwe, innovatieve manier gevonden om dat verhaal te vertellen en door te geven.”

Highlights van de stad
De website ontwikkeld voor de smartphone is zowel interessant voor toeristische bezoekers, die graag de highlights van de stad bezoeken, als voor Weertenaren, die nieuwe, voor hen onbekende erfgoedpunten willen ontdekken. De website biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf het beginpunt en de afstand van een wandelroute te bepalen. Daarbij kunnen ze eenvoudig selecteren welke bezienswaardigheid ze interessant vinden. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Bij een aantal panden komen bordjes met een verwijzing naar de website met meer achtergrondinformatie. Dankzij de website transformeert de stad dus in een openlucht museum.

Elke route is anders
Met de themakeuze van de gebruiker genereert de website uit een database een overzichtskaart die aansluit op de wensen van de gebruiker. Zo wordt een mooie wandeling door Weert erg gemakkelijk en is elke route anders. De website is inmiddels uitgebreid met extra thema’s zoals de Gouden Eeuw van Weert en de Tweede Wereldoorlog.

BIZ Vastgoed gaf Artis Communicatiebureau de opdracht om de website voor het erfgoed in Weert te ontwikkelen. Op deze manier wordt gemakkelijk en snel inzicht gegeven in de (cultuur)geschiedenis. Sebastiaan: “In de Visie op het Stadshart die door de gemeente Weert is opgesteld, is historie het leidmotief. Daar sluiten wij graag op aan. Er is enorm veel moois op historisch gebied. Dat willen we laten zien!”