Duurzaam Industriepark Cranendonck gaat niet door

Locatie naast de Zinkfabriek in Budel-Dorplein waar het DIC ingetekend was. (Foto: Google Maps)

BUDEL-DORPLEIN – De ontwikkeling van Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC) gaat niet door. Zinkproduct Nyrstar is van mening dat de stikstofproblematiek voor te veel onzekerheid zorgt.

Aan de voorbereidingen van het DIC wordt al tientallen jaren gewerkt. Maar na de veelbesproken stikstofuitspraak van de Raad van State is de toekomst van het gezamenlijke project van de gemeente Cranendonck, de provincie, Nyrstar en de Technische Universiteit Eindhoven onzeker.

DIC
Het project zou het meest duurzame en innovatieve zware industriepark van Nederland worden. Alles leek erop te wijzen dat de realisatie eindelijk door zou gaan. Maar op de valreep werd het bestemmingsplan alsnog vernietigd door de hoogste bestuursrechter. Nu trekt Nyrstar er de stekker uit.

Nyrstar wil onderzoeken wat er binnen de huidige regels mogelijk is. Voor de locatie bij Nyrstar Budel moet op termijn een aangepast bestemmingsplan worden ontwikkeld, dat voldoet aan het nieuwe landelijke stikstofbeleid. Of er in de toekomst alsnog een nieuw bestemmingsplan komt, is onduidelijk.