Vrouwennetwerk Female voor het voetlicht

Fotografie: Irene van Wel

Vijftig vrouwelijke ondernemers en vrouwen in bestuurlijke- of kaderfuncties vormen samen Female, vrouwen en zaken. Doel van Female is vooral het uitwisselen van kennis en ervaring. Zo dragen de leden gezamenlijk bij aan de kwaliteit van het netwerk. Wil jij komen halen en heb je ook wat te bieden? Sluit je dan aan bij het vrouwennetwerk van de regio Weert.

Female treedt sinds enkele jaren nadrukkelijk naar buiten. “Het is belangrijk dat vrouwelijke ondernemers en leidinggevenden weten dat we er zijn”, zegt Female voorzitter Carla van de Wetering. “We hebben in de regio Weert namelijk een bloeiend netwerk gecreëerd waar vrouwen hun kennis en ervaring met elkaar delen.”

Diversiteit
De goed gevulde jaaragenda van 2020 bestaat onder meer uit bedrijfsbezoeken, presentaties, etentjes en een informele ‘stapdag’. “Onlangs hadden we een interactieve bedrijfspresentatie van vier ondernemers bij een wijnhandel”, zegt aftredend voorzitter Judith Brouns. “Een mooi voorbeeld van hoe we het nuttige met het aangename combineren.”

Ook worden er regelmatig sprekers uitgenodigd. Brouns: “Diverse thema’s hebben hierbij centraal gestaan, waaronder het thema zichtbaarheid. Vier vrouwen die op compleet verschillende vakgebieden actief zijn en er gedurende hun carrière uitmuntend in geslaagd zijn om zichzelf en hun bedrijf onder de aandacht te brengen bij een breed publiek, deelden hun visie en werkwijze.” De leden van Female zijn actief in de meest uiteenlopende branches. Van de Wetering: “Als professioneel netwerk hebben we echt wat te bieden, juist doordat ons ledenbestand varieert van eenpitters tot bestuursleden van grotere organisaties. We kunnen van elkaar leren en elkaar desgewenst adviseren en vooruithelpen. Onze leden leveren dus zelf een bijdrage aan de kwaliteit. Van nieuwe leden verwachten we hetzelfde, zodat we het niveau hoog kunnen houden. Lid zijn van Female is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.”

“Belangrijk is dat leden zich thuis voelen”, vult inkomend voorzitter Maaike Caris aan. “Dit wordt nauwlettend gemonitord door in persoonlijke gesprekken naar de ervaringen van de nieuwe leden te vragen. We zijn een open club, waar we stimuleren dat alle leden contact hebben met elkaar.”

De informele etentjes bieden een extra gelegenheid voor de leden om elkaar in een intieme setting beter te leren kennen. Een vrouw met een eigen bedrijf of in een leidinggevende functie, daar kijkt tegenwoordig niemand meer vreemd van op. Toch lopen vrouwelijke ondernemers nog steeds tegen zaken aan die hun mannelijke collega’s niet of anders ervaren. Female heeft daar oog voor. Caris: “We gaan natuurlijk met de tijd mee. We bespreken allerlei thema’s, maar plezier en ontspanning zijn eveneens belangrijk.”

Antje Award
In 2019 heeft Female zich verbonden aan de Antje Award. Van de Wetering: “De prijs is vernoemd naar misschien wel de bekendste vrouwelijke ondernemer van Weert, Antje van de Statie. De award wordt op woensdag 11 maart 2020 voor de 24ste keer uitgereikt aan een vrouw woonachtig en/of werkzaam in Weert, die een bijdrage levert aan de bewustwording van de individuele vrouw en/of een bijdrage levert aan de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen.”

In samenwerking met Carin Rosbergen, organisator van de Antje Award, is besloten om de uitreiking van de award te laten samenvallen met de jaarlijkse Female bijeenkomst in het kader van de internationale vrouwendag. De Antje Award past prima bij de doelstelling van Female om ondernemende vrouwen te versterken door ze met elkaar te verbinden. De opkomst van de eerste gezamenlijke editie in Theater de Huiskamer was een groot succes. Ook dit jaar is iedereen weer welkom.

Vorig artikel‘Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengen’
Volgend artikelSucces trekt succes aan: een mooie stimulans voor de paardensport in Weert