Weertenaar Job Smeets maakt kunstwerk aan de Wertha Boulevard

Het werk van Studio Job is opgenomen in een vijftigtal musea wereldwijd waaronder het Louvre in Parijs, het Victoria & Albert in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam

WEERT – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat Studio Job de opdracht krijgt een kunstwerk te realiseren van de voormalige laad- en loskraan. De in Weert geboren en opgegroeide Job Smeets heeft internationale faam met het creëren van kunstwerken.

De voormalige laad- en loskraan van het Landbouwbelang is industrieel erfgoed en wordt omgebouwd tot kunstwerk. Dit kunstwerk wordt geplaatst in de buurt van de oorspronkelijke locatie aan de Werthaboulevard met als doel om de herinnering aan het Landbouwbelang en het industriële verleden van Weert levend te houden.

Ontwerp
In het ontwerp is het hart van de laad- en loskraan gebruikt: de besturingscabine, het enige onderdeel dat verbonden is met de mens als bedienaar van de machine. Deze wordt als “reliek” (=stoffelijk overblijfsel) van de oude kraan gedragen door een aantal personen, gekleed als werklui anno 1940. De cabine wordt enerzijds opgewaardeerd door onderdelen uit te voeren in gepolijst brons en anderzijds door het verval te versterken met (visueel) gebroken ruiten (geëtst).

Ontwerp studio Job- kunstwerk Wertha boulevard

Naast de verwijzing naar het verleden is er in het ontwerp aandacht voor de nieuwe generatie werkenden, die net als de arbeiders in het verleden werken aan de toekomst. Hiervoor brengt Job Smeets een kenmerkend element in, namelijk bloeiende rozen. De klok bovenop de cabine die zowel voor- als achteruit loopt verwijst naar het verleden, maar ook naar het heden. De sokkel waarop het beeld staat is geen losse bakstenen sokkel, maar maakt deel uit van het beeld en wordt ook in de studio vervaardigd (aluminium). ‘s Avonds is de cabine van binnenuit verlicht zodat het lijkt “of er iemand thuis is”. De gedachte achter het kunstwerk kent vele lagen, maar ook humor. Het kunstwerk zet aan tot nadenken en discussie; dat maakt het interessant.

Najaar 2021
Naar verwachting wordt het kunstwerk geplaatst in het najaar van 2021. De kosten van €375.000,- worden gedekt uit de €575.000 euro die beschikbaar waren om de kraan te herplaatsen. Het college gaat haar uiterste best doen om nog landelijke subsidies te werven voor de bekostiging van dit kunstwerk.

Studio Job
Studio Job staat voor een kunst- en designcollectief, geleid door Job Smeets (1969) en werd later lid van grafisch ontwerper Nynke Tynagel (1977). Studio Job is gevestigd in Antwerpen, Belgic. Het duo is gevestigd in hun Antwerpen en Amsterdam, en heeft een atelier Studio Job in Tilburg. Dit ontwerperscollectief maakte reeds naam met gedurfde producten en sculpturen op de grens van design en kunst. Dit hield in het ontwerpen van theedoeken met insectenmotief tot een reuzentheepot bekleed met duizenden witgouden mozaïeksteentjes. Zij omschrijven met zin voor relativering hun werk als een mix van Albert Speer en Donald Duck.

In 2015 verscheen er in het Zakenblad.nl een interview dat kan je hier teruglezen:
Job Smeets is één van de invloedrijkste kunstenaars van deze tijd

Vorig artikelCranendonck, Nederweert en Weert stellen subsidie beschikbaar voor initiatieven sociaal domein
Volgend artikelRecept van de week: Fazant uit de Elzas