Tijdelijke expositie ‘Bevrijding van Weert’ langs Eindhovenseweg

Blijvend via website www.weertinkaart.nl

WEERT – Burgemeester Jos Heijmans opent, samen met Lies Coppen-Bergmans (86), woensdag 18 september om 17.00 uur de expositie rondom de bevrijding van Weert. Het 1ste Batallion van het Suffolk regiment bevrijdde Weert in de ochtend van de 22ste september. Het gebied rondom de stadsbrug werd die dag de plek waar alles gebeurde. Aan de Eindhovenseweg worden 30 spandoeken opgehangen met foto’s van de bevrijding van Weert.

De spandoeken zijn voorzien van een QR-code die uitkomt op de website www.weertinkaart.nl. Deze website geeft de rijke historie van de stad Weert weer. Deze website geeft de gebruiker de mogelijkheid een persoonlijke erfgoedroute te genereren langs de vele bekende en onbekende erfgoedpunten die Weert rijk is. Art-is communicatie ontwikkelde de responsive website.

“Erfgoed vertelt het verhaal van ons verleden”, zegt Luciën Adriaens organisator van het Bevrijdingsfestival in Weert. “Het zegt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Met deze website hebben we een blijvende, innovatieve manier gevonden om het bevrijdingsverhaal te vertellen en door te geven.” De aanwezigheid van Lies Coppen-Bergmans is uniek aangezien zij op een van de foto’s te zien is met officier Falcofic. Lies Coppen-Bergmans (86) is dochter van de familie Bergmans van de pijpenfabriek. De foto is ook in die tuin genomen.

Weertinkaart.nl
De website ontwikkeld voor de smartphone is zowel interessant voor toeristische bezoekers, die graag de highlights van de stad bezoeken, als voor Weertenaren, die nieuwe, voor hen onbekende erfgoedpunten willen ontdekken. De website biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf het beginpunt en de afstand van een wandelroute te bepalen. Bart Maes, initiatiefnemer achter de website: ‘Daarbij kan je eenvoudig selecteren welke bezienswaardigheid je interessant vindt. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Bij een aantal panden hangen inmiddels erfgoedbordjes met een verwijzing naar de website met meer achtergrondinformatie. Dankzij de website transformeert de stad Weert dus in een openluchtmuseum’.

Bevrijdingsfestival Weert en Art-is communicatie werkten samen om de Tweede Wereldoorlog blijvend zichtbaar te maken als erfgoed in Weert. Op deze manier wordt gemakkelijk en snel inzicht gegeven in de bevrijding van Weert. Luciën Adriaens: “In de visie op het Stadshart die door de gemeente Weert is opgesteld, is historie het leidmotief. Daar sluiten wij graag op aan. Er is enorm veel moois op historisch gebied. Dat willen we hiermee voor altijd laten zien!”

www.weertinkaart.nl

Vorig artikelWeert stad in het groen – 256/365
Volgend artikelDit weekend: Open Monumentendag thema ‘Plekken van Plezier’