Omgaan met verlies en rouw. Hoe doe je dat nou?

Donderdag 26 september infoavond bij uitvaartcentrum Van der Stappen Budel

foto: Johan Horst

CRANENDONCK – Op donderdag 26 september 2019 is er in het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De bijeenkomst, van 19.30 tot 21.30 uur, biedt plaats aan circa elf mensen.

Ook als u nog niet eerder contact hebt gehad met Van der Stappen, bent u van harte welkom.

Er is geen handleiding
Mensen die een dierbare hebben verloren of een ander verlies hebben meegemaakt, denken vaak dat ze ‘het’ niet goed doen. Of dat de reacties die ze bij zichzelf merken, ‘niet normaal’ zijn. Het is goed om te weten dat rouwen hard werken is en (onbewust) veel energie vraagt. Daarbij is het belangrijk om jezelf tijd en ruimte te gunnen.
Je komt immers terecht in een onbekende wereld, die je – zeker in het begin – weinig houvast biedt. Een wereld waarin je aan het overleven bent en goedbedoelde adviezen van anderen je soms weinig zeggen. Er is geen handleiding die je kunt volgen. Mensen in rouw vragen zich dan ook vaak af of ze hier ooit nog uitkomen. De omgeving vraagt zich af hoe mensen in rouw gesteund kunnen worden.

Handvatten die helpen in een rouwproces
Op deze en andere vragen komen heldere antwoorden tijdens de informatieavond op 26 september. Ieders antwoord op verlies, ieders manier van rouwen, is uniek. Er zijn geen vaste regels voor rouw, maar wel handvatten die kunnen helpen in een rouwproces.
Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging, geeft aan hoe afscheid nemen en rouw met elkaar verbonden zijn. Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training, vertelt over wat je tegen kunt komen tijdens een rouwproces en hoe je hiermee kunt omgaan. Ook als je er zelf niet uitkomt. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen; persoonlijke verhalen zijn welkom. Hoeft niet, mag wel. Vragen mogen na afloop overigens ook persoonlijk gesteld worden.

Aanmelden
Mensen die de avond willen bezoeken, melden zich aan via [email protected] of via tel. 0495-430260. Bevestiging vindt plaats op volgorde van aanmelding. Adres uitvaartcentrum: Klein Schoterstraat 2a in Budel (bij de ingang van de algemene begraafplaats).