Kunstproject > DU2019 – Martinusschool in Weert

Kunstenaars worden uitgedaagd site-specifiek werk te ontwikkelen

WEERT – Wat gebeurt er op de voormalige Sint Martinusschool in Weert? DESTINATION UNKNOWN is een non-profit organisatie die jonge kunstenaars een werkperiode biedt in panden die tijdelijk leeg staan; wachtend op een nieuwe eigenaar of klaar voor de sloop. Kunstenaars worden uitgedaagd site-specifiek werk te ontwikkelen. DU is een nomadische organisatie, wat betekent dat ze elk jaar op een andere locatie neerstrijkt. We zijn op dit moment bezig met onze 4de editie te Weert.

DESTINATION UNKNOWN is ontstaan vanuit de noodzaak om een podium te bieden aan jonge kunstenaars. DU weet uit eigen ervaring dat het voor jonge kunstenaars moeilijk is om toegang te krijgen tot instituten die hen de gelegenheid bieden om hun talent te tonen en zich verder te ontwikkelen. DU wil niet enkel een tentoonstellingsmogelijkheid bieden, maar richt zich expliciet op artistieke en persoonlijke ontwikkeling. DU zorgt ervoor dat er voldoende studiobezoeken zijn met mensen uit de kunstwereld.

Kunstenaars worden uitgedaagd te reageren op de leemte van de leegstand door site-specifieke ideeën te ontwikkelen en creatieve interventies te plegen. Van de deelnemende kunstenaars wordt verwacht dat zij nieuw werk ontwikkelen dat een verbinding aangaat met de omgeving van de locatie waar het nieuwe werk tot stand komt. De specifieke locaties die DU op het oog heeft leveren zicht op hoe kunst en kunstenaars zich tot de samenleving verhouden en hoe lokale bewoners reageren op kunst in hun wijk. Hoe kan een slooppand een mooi afscheid gegeven worden door het met kunst in het middelpunt te plaatsen vóór de sloop? En hoe kunnen we tijdelijke leegstand overbruggen met een kunstproject? Is het mogelijk een hernieuwde interesse te creëren waarbij een pand niet langer als ballast gezien wordt, maar als mogelijkheid tot het verbinden van verschillende partijen? Doordat de kunstenaars midden in de samenleving geplaatst worden, kunnen ze een samenwerking aangaan met elkaar of buurtbewoners en tevens geïnspireerd raken door de stad en/of wijk waar ze zich tijdens deze werkperiode bevinden. Deze werkwijze is terug te zien in de werken.

Gedurende het project worden er diverse activiteiten en samenwerkingen met de buurt aangegaan. Een van onze deelnemers heeft zich laten inspireren door de nabij liggende kerk. Ook hebben we een keramiekdesigner die samen met de buurt activiteiten gaat doen, om een blijvende herinnering aan de buurt te realiseren waar ze al die jaren met liefde en plezier hebben gewoond.

Tijdens deze residentie organiseert DU avondprogramma’s met interessante sprekers, een filmavond en andere invullingen.

DU2019 wordt georganiseerd door Hester van Tongerlo, Tim Quaedackers en Linda Lenssen en zal aan de Emmasingel 37 in Weert gaan plaatsvinden. Een oud schoolgebouw is beschikbaar om gedurende de maanden augustus, september en oktober als werkplaats voor kunstenaars te dienen. Deelnemers kunnen overnachten in de bijbehorede gymzaal indien gewenst. 

We hebben een samenwerkingen met het Gemeente museum Weert, Videopower, Witte rook, B32 en gemeente Weert. We werken elke jaar ook met gastsprekers die worden uitgenodigd om een lezing te geven en gesprekken aan te gaan met de deelnemende kunstenaars. 

 Gesprekspartners:Joep Vossebeld (curator B32 en Bonnefanten Museum Maastricht), Eef Schoolmeesters(168H) , Esther van Rosmalen (Witte Rook Breda), Lotte van Gelder, Merel Noorlander en Videopower (Jan van Eyck).  

De deelnemers van DU2019 zijn:

Hein van Duppen
Jonathan Gaarthuis
Diogo Gonçalves
Robin Kersten
Lily Lanfermeijer
Bruno De Marco
Leandros Ntolas
Risja Steeghs
Reinier Vrancken
Bas de Weerd

Voor meer informatie kijk op onze website www.destinationunknown.nu

Vorig artikelWeert stad in het groen – 246/365
Volgend artikelDe Ospelse Dorpsdaäg