Weertenaar Bruno Werz vindt het wrak van de ‘Haarlem’ in Zuid-Afrika

KAAPSTAD – Maritiem archeoloog en historicus Bruno Werz: ‘Ik ben voor 90 tot 95 procent overtuigd dat we het wrak van de ‘Haarlem’ gelokaliseerd hebben. Dit is gebaseerd op historisch, cartografisch en geologisch bewijs, maar ook op de resultaten van geofysisch onderzoek en proef opgravingen die we de afgelopen twee jaar hebben ondernomen.’

De locatie is in ondiep water en onder een dik zandpakket aan de voet van het strand. Er valt dus (nog) niets te zien, recente testuitgravingen geven aan dat Werz en zijn team op het punt staan ​​dit mysterie op te lossen. De resultaten van het onderzoek werden vandaag tijdens een persconferentie Dolphin Beach hotel in Kaapstad openbaar gemaakt. Er werd ook aangekondigd dat men de bedoeling heeft het wrak op te graven. Er was veel internationale belangstelling van de pers.

Geen enkele scheepvaartramp wereldwijd heeft ooit zo’n impact gehad op de geschiedenis van een hele natie! Dit schipbreuk had verstrekkende gevolgen voor Zuid-Afrika. De stad Kaapstad en de huidige multiculturele en multiraciale Zuid-Afrikaanse samenleving zijn te herleiden tot dit incident. Auteur van een boek over dit onderwerp, Bruno Werz, onderzoekt het onderwerp sinds 1989 met als uiteindelijk doel de laatste rustplaats van het wrak te ontdekken.

Lezing de zoektocht naar het schip de ‘Haarlem’
Speciaal voor deze lezing, vliegt oud Weertenaar Bruno Werz over vanuit Zuid-Afrika, waar hij woont en werkt als (maritiem) archeoloog en beroepsduiker. Als een ware Indiana Jones zocht hij naar het VOC-schip ‘Haarlem’, dat in 1647 strandt voor de kust van het huidige Kaapstad. Het schip speelde een rol bij de kolonisatie van Zuid-Afrika en is daarmee van grote symbolische waarde. Bruno Werz vertelt over zijn zoektocht. Het begint bij de vondst van een ‘schatkaart’ in het Nationaal Archief en eindigt op het strand en de zeebodem bij de Kaap de Goede Hoop.

Zondagmiddag 15 september (Open Monumentendag) in de Paterskerk, Biest 43 Weert. Meer informatie wordt nog bekend gemaakt!

Lees ook ons eerdere artikel ‘Indiana Jones uit Weert zoekt VOC-schip in Zuid-Afrika’.

Bekijk hier het fragment van een Afrikaanse nieuwszender

Vorig artikelWethouder plaatst eerste informatiebord patrijs
Volgend artikelWeert stad in het groen – 228/365