Holland & Barrett neemt groen initiatief en stopt met de verkoop van wegwerpdoekjes

Is het einde van wegwerpdoekjes in zicht?

AMSTERDAM – Holland & Barrett is de eerste retailer in de Benelux die in het kader van ‘zero waste’ stopt het met verkopen van wegwerpdoekjes. Ze roepen andere retailers op dit ook te doen om zo samen de hoeveelheid afval die we produceren te reduceren.

Veel van het afval dat wij produceren, en in het bijzonder plastic, eindigt in onze oceanen en dit heeft een verwoestende impact op ons milieu. Traditionele wegwerpdoekjes worden van polyester gemaakt en bevatten miljoenen chemische microvezels. Deze wegwerpdoekjes kunnen niet worden afgebroken en richten schade aan onze watersystemen aan wanneer we deze door het toilet spoelen. Met dit initiatief hoopt Holland & Barrett deze schade te beperken.

Ondanks dat wegwerpdoekjes misschien een klein onderdeel van onze dagelijkse routine lijken, worden er jaarlijks miljoenen weggegooid en door onze toiletten gespoeld. Stel je gebruikt 2 wegwerpdoekjes per dag, x7 dagen per week, x52 weken in het jaar, dan komt dit al gauw neer op 728 doekjes per jaar.

Milieuvriendelijk
Zonde, vindt Holland & Barrett en daarom zullen zij vanaf eind september 2019 alle wegwerpdoekjes vervangen door milieuvriendelijke en duurzame alternatieven zoals herbruikbare katoenen doeken, scrubhandschoenen en wattenschijfjes.

“Men wordt steeds bewuster van onze huidige wegwerpcultuur en hoe deze onze oceanen, stranden en rivieren schaadt,” zegt Lieke van der Velden, Category manager Ethical Beauty bij Holland & Barrett “We hopen op deze manier consumenten aan het denken te zetten over wat zij momenteel allemaal weggooien en hen aan te moedigen om de stap naar duurzamere alternatieven, die bovendien ook goed voor de portemonnee zijn, te maken. De snelste manier om een positieve impact op de wereld te maken, is door bewust ons geld uit te geven aan duurzamere producten.”

Plaag voor Plasticsoep
Maria Westerbos, oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze zogenaamde wet wipes worden massaal gevonden op de oevers van rivieren. Dat weten we door de rivieronderzoekers van het landelijke project Schone Rivieren. Op de verpakking staat vaak, dat de doekjes afbreken, maar dit is niet het geval. De doekjes zijn een serieuze plaag voor de plasticsoep. Ik juich het besluit van Holland & Barrett daarom toe.”

Holland & Barrett is de eerste retailer die zo een sterk statement tegen wegwerpdoekjes maakt en hopelijk moedigt dit andere retailers aan om de keten te volgen.

Vorig artikelTips voor vakantie met een grote groep
Volgend artikelAttractiepark Toverland in Sevenum noteert winst