Tips voor vakantie met een grote groep

Op de eettafel ligt een bak lootjes met de favoriete vakantiebestemmingen binnen Nederland van jouw 16-koppige vriendengroep. De jongste krijgt de eer om er een papiertje eruit te halen en leest voor: “Limburg!” De bestemming is bepaald. Over 3 weken vertrekken jullie met z’n allen richting het hoog(s)tepunt van Nederland.

De bestemming is duidelijk, de vrije dagen opgenomen en de vakantiegangers zijn klaar om er tussenuit te knijpen. Op naar het zonnige Zuiden. Maar al op de heenweg begint het: Wendy krijgt een appelflauwte na het zien van het drukke dagprogramma dat Caro heeft samengesteld, Merel hangt continue aan de telefoon met het thuisfront, Johan drukt zijn snor bij het uitladen van de koffers en Caro ergert zich aan het aanwezige gedrag van haar man. Zonde! Spreek van te voren verwachtingen uit en je zult zien dat jullie ontspannen van jullie vakantie kunnen genieten.

Compromissenreis
Kleine irritaties kunnen zich opstapelen en nog jaren door sudderen. Spreek ze uit en lach er om. Belangrijk is altijd om er samen uit te komen en compromissen te sluiten. Met een grote vriendengroep mag je je rijk rekenen, maar om deze vriendschappen warm te houden is het belangrijk goede afspraken te maken. Hier volgen enkele tips om het leuk te houden tijdens jullie snoepweek.

Bepaal budget
Het ligt voor de hand dat je van te voren je accommodatie hebben geboekt. Bijvoorbeeld in een authentieke vakantiewoning van Hoeve vakanties. Misschien zijn er activiteiten gepland die al in rekening zijn gebracht. Mooi. Hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Toch zijn er onverwachte uitgaven. Zorg dat jullie van te voren een budget hebben bepaald. De één heeft nu eenmaal meer te besteden dan de ander. Deel daarom de gezamenlijke rekeningen eerlijk en houd vast aan je eigen budget.

Laat elkaar los
Groepsactiviteiten bepaal je vaak van te voren. Maar onverwacht kunnen de plannen toch soms veranderen. Geef elkaar hierin de ruimte. De ene helft heeft zin om in de avonduren de hort op te gaan, terwijl sommige mensen liever ‘thuis’ een wijntje willen doen. Op deze momenten is het handig om te splitten. Je hoeft niet de gehele vakantie alles samen te doen.

Neem oordopjes mee
Niets vervelender dan wakker liggen omdat je buurman snurkt. Wees voorbereid en neem tenminste twee paar oordopjes mee. Oordopjes werken overigens ook perfect bij het verminderen of tegengaan van irritaties. Je kunt je nu eenmaal niet 24/7 sociaal opstellen. Zonder je af en toe even af wanneer je hier behoefte aan hebt en spreek dit uit van te voren, als je geen scheve blikken wil ontvangen.

Maak een grove planning
Het is heerlijk wakker worden in de landhuizen van Hoeve Vakanties, maar al bij het ochtendgloren kan er onenigheid bestaan over de activiteiten die dag. Zorg dat jullie van te voren al wat research hebben gedaan naar de mogelijkheden in de buurt en maak samen een ruwe planning. Gebruik desnoods een app zoals datumprikker om per dag te inventariseren wat iedereen wilt doen. Houd je daarnaast ook niet willens en weten vast aan de opgestelde planning wanneer mensen anders beslissen. Laat de controle los. Je bent op vakantie.

Vorig artikelNieuwe bewoners Waatskamperheide in Ospel
Volgend artikelHolland & Barrett neemt groen initiatief en stopt met de verkoop van wegwerpdoekjes