1961 – Opening Philips Gloeilampen Weert

Door de enorme en snelle expansie van Philips in de 50tiger jaren, werd de fabriek aan de Emmasingel in Eindhoven, te krap. Andere producties zoals TL en gasontladingslampen waren al eerder verplaatst naar respectievelijk Roosendaal en Turnhout. Daarnaast was er in Eindhoven voor de overige Philips activiteiten in Eindhoven een groot tekort aan ongeschoold personeel. De productie voor gloeilampen ging naar Weert, waar 50% van de inwoners jonger dan 25 jaar was.

Tevens was voor de vergaande automatisering van de lampengroepen, met een snelheid van 2400 lampen per uur, een ander gebouw vereist. In 1960 gingen de eerste personeel teams, samen met in Eindhoven opgeleide Weertenaren, naar Weert. Daarna werden nieuw personeel geleverd en lokaal personeel geworven.

De burgemeester van Weert, H. van Grunsven heeft zich enorm ingezet om Philips in Weert te krijgen. Hij creëerde in zijn tijd in Weert, onder meer ruim 2.500 nieuwe banen door het stichten van achttien nieuwe bedrijven en uitbreiden van zeker 38 ondernemingen.

Op 30 augustus 1961 was de officiële opening met de fabriek in vol bedrijf. De prachtige hal met een grote glazen pui en met de aansluiting van de machines van uit de kelder werd het paradepaardje van de Philips Gloeilampen Fabrieken. Het was de modernste lampenfabriek ter wereld, met een capaciteit van 50 miljoen stuks. Dagelijks kwamen er bezoekers van over de hele wereld. Philips werd niet alleen de grootste werkgever in Weert, maar met andere vestigingen (Venlo, Sittard en Heerlen) ook de grootste werkgever in Limburg.

De opening werd groots gevierd
In de krant stond; “Met recht kan dan ook worden gesproken van een goede dag voor Weert nu dit prachtige nieuwe bedrijf zijn officiële opening kreeg. De aanwezigheid van alle burgemeesters uit de streek en van zovele geestelijke en wereldlijke autoriteiten uit onze stad en de hele provincie onderstrepen dit nog eens extra”.
Aanwezig waren: Houben, Commissaris van de Koningin, hij opende de fabriek. Van Grunsven, burgermeester van Weert, Frits Philips, President Philips, Th. Tromp, Raad van Bestuur Philips, Noordhof, CEO Licht, de heer Custers, adjunct directeur BeNeLux, Pastoor-Deken Omloo van Weert.

Vorig artikelDagkrabbel 176/365
Volgend artikelJaarlijks concert van RICK’s talentenklas