Telers krijgen fors lagere prijs voor asperges

REGIO – Waar normaal gezien de prijs rond de 6 tot 7 euro ligt, krijgen aspergetelers op dit moment rond de 3,50 euro voor ‘het witte goud’.

De lagere aspergeprijs wordt vooral veroorzaakt doordat telers ‘het witte goud’ dit jaar eerder dan normaal naar de veiling gebracht hebben. Dit vanwege het warme weer in februari. Het grote aanbod drukt de prijs.

Geen lagere consumentenprijs
De consument heeft geen baat bij de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Volgens veilingbedrijf ZON fruit & vegetables in Venlo heeft dat te maken met het feit dat slechts een deel van de oogst naar de Nederlandse supermarkten gaat. Een groot deel is bestemd voor de export en gaat voor een lager tarief de grens over. Tevens zijn in een eerder stadium al prijsafspraken met lokale ondernemers gemaakt.

Aspergeteelt in Limburg en Noord-Brabant
In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. Sinds 2007 is het totale areaal asperges in Nederland met 60 procent gestegen van 2383 naar 3807 hectare vorig jaar. De provincie Limburg nam vorig jaar 62 procent van het Nederlandse aspergeareaal voor haar rekening en Noord-Brabant 33 procent.

Vorig artikelCardioloog Peter Geerlings vervult CMIO rol bij BeterDichtbij
Volgend artikelFortutas Heren 1 kampioen