Recept van de week: garnalen op Aziatische wijze

Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


45 minuten bereidingstijd


Recept van Frank van der Sanden

Ingrediënten

  • 16 grote garnalen
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 2 halve paprika’s, grof gesneden (groen en rood)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 15 cl chilisaus
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 theelepel gember, fijn gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 stengels lente ui, fijn gesneden voor de afwerking

Bereiding

Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Leg de garnalen in een schaal en voeg de ui, de paprika, de knoflook en de gember toe. Meng het geheel met olijfolie, sambal en chilisaus.
Laat het geheel minimaal 30 minuten marineren.
Verwarm een grote wok, voeg de olijfolie toe en laat deze goed heet worden. Wok de garnalen met het groentemengsel gedurende 10 minuten op middelmatig tot hoog vuur.
Serveer de garnalen op een bordje of in een Sint-Jacobsschelp. Garneer het gerecht met een kleine hoeveelheid lente-uitjes.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Wolfberger Gewürztraminer
Wolfberger Gewürztraminer Signature heeft een mooie goudgele gloed. De smaak is rijk en krachtig met een kruidige toets en subtiel zoetje. Mooie lange afdronk.

wijn12-4

Even voorstellen

Naam Frank van der Sanden
Beroep Zelfstandig ondernemer
Geboren Op 25 april 1962 te Eindhoven
Woont In Weert
Ouders Cor van der Sanden en Zus van der Sanden-Janssen
Getrouwd met Helmie van der Sanden-Jacobs
Vader van Dennis en Mancha
Opleiding Technische Opleiding TIO te Overpelt
Houdt heel veel van Oostenrijk en Kerst
Luistert naar CD van Tauern Echo in de auto
Hobby’s Koken en skiën
Voert graag Vissen op Curaçao
Vindt Uggs lelijk

Muziek, dansen en wijn
Drie onmisbare aspecten van het leven

Favoriete gerecht “Het favoriete gerecht dat ik heb ingediend, maak ik graag klaar met Kerst voor mijn kookclub ‘Kieke waat het weurtj’. Het is makkelijk te bereiden en bijzonder van smaak. Ik houd van de verfijnde Aziatische keuken. Tjap Tjoy of Babi pangang vind ik afschuwelijk.”
Kookclub “Ik ben lid van de kookclub ‘Kieke waat ut weurtj’. Wij komen met zeven mannen acht keer per jaar bij elkaar op de laatste woensdag van de maand. Het is een serieuze kookclub. De gerechten die wij in de kookclub hebben bereid, worden ook geëvalueerd. Bij de oprichting van deze kookclub waren er ook mannen bij die helemaal niet konden koken. Wij koken om de beurt bij iemand thuis. Met kerstavond komen wij met partners bij elkaar en koken we de sterren van de hemel.”
Trots “Ik ben trots op mijn zoon en mijn dochter. Mijn zoon Dennis studeert in Breda en heeft naast zijn studie het bedrijf VDS Solar Systems. Ik mag hem bijstaan met mijn vaderlijke wijsheid. Ik ben er trots op hoe hij zich zakelijk kan bewegen. Mijn dochter Mancha studeert ook in Breda. Ik bewonder haar zelfstandigheid. Zij is initiatiefrijk en ondernemend. Die komt er wel. Mijn vrouw en ik hebben een goede band met onze kinderen. Ze gaan nog steeds mee op vakantie. Dat zegt genoeg.”
Flappie “Het konijn van mijn dochter noem ik Kerst. Zij heeft al drie jaar een konijn en sinds die tijd zorg ik dagelijks voor het konijn. Dankzij mij heeft het nog iedere Kerst overleefd. Ik hoef maar naar de schuifdeur te lopen en dan staat het al rechtop in zijn kooi. Kerst zal nooit in de pan belanden.”
Skiën “Ik ben al 33 jaar een fervent skiër. Elk jaar gaan we met een grote groep vrienden naar Neukirchen am Grossvenediger in het Salzburgerland. De skivakantie is pas echt compleet als we naar een optreden zijn geweest van de Oostenrijkse band ‘Tauern Echo’ in Gasthof Stockenbaum. Ik ben zo’n grote fan van deze band, dat ik ze ook heb geboekt voor mijn vijftigste verjaardag. Zij kunnen sfeer maken en op mijn vijfstigste verjaardag ging dan ook het dak er af.”
Praktische tip “Praktisch vind ik mijn scooter. Ik gebruik hem vooral op zaterdag als ik naar de markt ga om boodschappen te doen. Ik neem echter nooit iemand mee achterop.”
Achter-op-de-scooter top 3 1. Mijn eigen vrouw Helmie: je kunt geen betere vrouw vinden. Ik ken haar vanaf mijn zeventiende. Zij reist al haar hele leven met mij mee. Beste reisgenoot ooit!” 2. Mijn vriend Anton Weijen: de beste vriend die ik heb. We zien elkaar regelmatig. Slap of sterk kunnen we alle thema’s van het leven aansnijden. Wij wonen nu op loopafstand, dus een praatje is gauw gemaakt.” 3. De ondernemer Henny van der Most: hem vind ik ongecompliceerd en recht voor z’n raap. Ik zou wel eens willen weten wat hem drijft en waarom hij nog zulke uitgebreide ambities heeft.”
Favoriete Restaurant “Mijn favoriete restaurant is Peking Garden in Stramproy. Ik ben hier zeker al honderdvijftig keer geweest en ik heb nog nooit hetzelfde gerecht gegeten. Ze presenteren keer op keer zeer verfijnde gerechten.”
Wat trek ik nooit aan “Ik zal nooit Uggs dragen. Ik vind het een overdreven dure schoen. Er is niets vrouwelijks aan Uggs. Het zijn gewoon lelijke sloffen.”
Blue Curaçao “In de zomer ga ik graag op vakantie naar Curaçao. Het eiland ademt een relaxte sfeer uit. Wij verblijven graag in Lion’s Dive. Ik kom hier samen met mijn gezin helemaal tot rust. ’s Middags kun je met een zeilschip naar Klein Curaçao varen, een echte aanrader. Daar heb je hagelwitte stranden en kun je lekker zwemmen of snorkelen met de zeeschildpadden.”
Gerbera’s “Mijn lievelingsbloemen zijn Gerbera’s. Dat waren namelijk ook de favoriete bloemen van mijn moeder. Als ik Gerbera’s zie denk ik altijd even aan mijn moeder.”
Grijs “Als ik in de spiegel naar mijn grijze haren kijk, moet ik aan mijn vader denken. Mijn moeder was spierwit. Mijn oudste broer is kaal. Mijn jongste broer is grijs. Ik ben de  middelste en ik heb maar een paar grijze haren. Mijn vader had geen één grijze haar.”
In memoriam “Ik heb een goede vriend verloren namelijk Damir Vdovic. Ik ging zowel zakelijk als privé met hem om. Een aimabele vent die altijd rekening hield met anderen en zichzelf op de laatste plaats zette. Ik bewonder hem hoe ver hij het als Kroaat heeft geschopt in het Nederlandse zakenleven. Lezen ging wel, maar schrijven was moeilijk. Het was een betrouwbare zakenman. Een man een man, een woord een woord. Dat was Damir!”
Heimelijk genoegen “Als ik op Curaçao ben, sta ik ’s morgens vroeg op en pak ik een plastic zakje met brood. Ik loop vervolgens in mijn eentje naar de golfbreker bij Lion’s Dive en verpulver het brood onder water. Binnen enkele tellen word ik volledig omringd door honderden vissen met de mooiste tropische kleuren. Een geweldig moment dat als complete vrijheid aanvoelt.