Zink Nyrstar stelt rentebetaling 31,6 miljoen euro uit

Nyrstar Budel

DORPLEIN – De noodlijdende zinkspecialist Nyrstar stelt ook voor vandaag toegezegde rentebetalingen uit. De huidige aandeelhouders van Nyrstar zullen bij de onvermijdelijke herverdeling van de torenhoge schulden van de groep in belangrijke mate achtergesteld worden.

Dat was al langer duidelijk voor wie de hoge schulden van de groep afzette tegen de minimale cashflow, maar wordt nu voor het eerst expliciet door de zinkspecialist zelf bevestigd.

Nyrstar zegt dat er ‘constructieve discussies’ lopen over de schuldherschikking met de ‘financiële stakeholders’. De uitkomst is nog onzeker, maar de groep waarschuwt nu al voor ‘heel aanzienlijke verwatering’ van de aandeelhouders. Lees: er zullen flink wat schulden omgezet worden in aandelen, en gelet op de huidige gedecimeerde beurskoers zullen de huidige aandeelhouders daardoor in grote mate weggevaagd worden.

Nyrstar torst volgens de jongst beschikbare cijfers – per 30 september – 1,45 miljard schulden. Dat is een cijfer dat volgens sommige analisten nog de reële schuldenberg nog onderschat. Van die schulden zijn er 955 miljoen publieke obligaties, met vervaldagen in 2019, 2022 en 2024.

Het persbureau Bloomberg schreef eerder al dat de grootaandeelhouder Trafigura bij de gesprekken eist dat obligatiehouders 80 procent van hun schulden in aandelen zouden omzetten. Dat gaat dan om 764 miljoen euro.

Als die nieuwe aandelen tegen een korting van 50 procent op de huidige beurskoers (0,42 euro) worden uitgegeven, dan moeten er 3,6 miljard nieuwe aandelen uitgegeven worden. Dat is meer dan 30 keer het huidige aantal aandelen, 114 miljoen stuks. Anders gesteld: de huidige aandeelhouders zien dan hun belang verschrompelen van 100 naar ongeveer 3 procent. Dat vooruitzicht heeft het aandeel het voorbije jaar gedecimeerd – op een jaar tijd ging 95 procent van de beurswaarde in rook op en gereduceerd tot speelbal van speculanten.

Liquiditeitsnood
Hoe hoog de liquiditeitsnood van Nyrstar is, leert een andere passage in het korte persbericht. Normaal gezien had de zinkgroep vandaag 31,6 miljoen rente moeten betalen op twee uitstaande obligaties. Maar ze maakt gebruik van de uitsteltermijn van 30 dagen om die betaling uit te stellen.

Vorig artikelMinister Bruins op bezoek bij voetbalvereniging Brevendia
Volgend artikelFilmdocumentaire: de Weerter Scheepsbouw Maatschappij