Minister Bruins op bezoek bij voetbalvereniging Brevendia

WEERT – Afgelopen zaterdag 9 maart 2019 bezocht minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport Bruno Bruins voetbalvereniging Brevendia in Stramproy. 

Voorzitter Fer Kurvers van Brevendia gaf een korte presentatie gehouden over “Samenwerken & Verbinden” binnen de dorpskernen van de Gemeente Weert. Essentieel is om vanuit de (sport)verenigingen initiatieven te ontplooien om te komen tot samenwerking mede gezien het feit dat deze verenigingen veelal ook een maatschappelijk en sociaal karakter hebben binnen de samenleving. Brevendia gaf in ieder geval te kennen hiervoor open te staan en inmiddels al een aantal initiatieven heeft opgezet. Zoals de samenwerking op gebied van jeugd binnen Altweerterheide, Tungelroy en Brevendia in de vorm van combinatie teams.

Vanaf dit seizoen is ook de samenwerking met HOM (Molenbeersel) tot stand gekomen, hierdoor zijn er combinatieteams ontstaan die zowel in Belgische als Nederlandse competitie voetballen. Om internationaal verder te gaan is een aanstaande samenwerking met Union Sportive Monastrienne (Tunesië) op dit moment in bespreking. De
contacten lopen middels Burgemeester Monastir Monder Marzouk en Voorzitter USM Monastir: Ahmed Belli. Het uitwisselen van juniorenteams voor internationale voetbaltoernooien is hierin het uitgangspunt.

Brevendia pretendeert midden in de samenleving te staan, waarbij participatie van ouders
ontzettend belangrijk is. Plezier, vreugde, respect en sportiviteit zijn hierin de sleutelwoorden. Activiteiten spelen hierin een belangrijke rol, zoals cilinics voor basisscholen, kaartavonden voor ouderen, in de vakantieperiodes activiteiten per leeftijdscategorie voor de jeugdigen. Op termijn zou dit bijvoorbeeld uitgebreid kunnen worden met o.a. na schoolse opvang; huiswerkbegeleiding, bridgemiddagen, vrijwilligersopvang en bijvoorbeeld een “opvang voor ouderen”.

Fuseren en samenwerken zal op termijn de oplossing zijn op verenigingen en sport in de regio veilig te stellen, bijvoorbeeld op 1 locatie onder 1 dak, waar een professioneel bestuur de scepter zwaait. De eigen identiteit van de verengingen is hierbij het uitgangspunt. Maar het delen van locatie, terreinen, kleedlokalen, vrijwilligers etc zal het allemaal makkelijker maken. Zeker in deze tijd dat bijna iedere verenigingen kampt met financiële tekorten en tekorten in vrijwilligers en bestuurders. Tot slot bedankte voorzitter Fer Kurvers minister van VWS Bruno Bruins om het verhaal mee te nemen, zoals lokaal, provinciaal als landelijk. De minister gaf te kennen hier een punt van te willen
maken, maar dat het initiatief echt vanuit de dorpskernen moet komen. Er is in ieder geval een vervolg afspraak deze zomer gepland.

Hierna was er een vragenuurtje aan de minister diverse aanwezig hebben vragen gesteld en ook hierin heeft Bruno Bruins toezeggingen gedaan voor vervolgafspraken, met name met wethouder Paul Sterk aangaande een overleg m.b.t. het Sint Jans Gasthuis (SJG)

Vorig artikelRecept van de week: Kip in katenspek
Volgend artikelZink Nyrstar stelt rentebetaling 31,6 miljoen euro uit