1953 – De Gruyter

1953 - Korenmarkt 'De Gruyter' Weert

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers. In Weert bouwde men op de hoek van de Markt en Korenmarkt dit winkelpand.

Gruyter bezorger op zijn bakfiets in Weert

De winkels van De Gruyter waren meestal op een hoek gevestigd en hadden vaak een opvallende architectuur, waardoor sommige voormalige winkels nog steeds te herkennen zijn. De winkels kenmerkten zich door luxueuze interieurs, waarbij gebruik werd gemaakt van koper, tegeltableaus, kristallen kroonluchters en houten voorraadbakken. Van 1928 tot 1961 was T.P. Wilschut, als opvolger van W.G. Welsing, de huisarchitect van De Gruyter. Als hoofd van de Afdeling Bouwwerken van De Gruyter, was Wilschut verantwoordelijk voor de bouw en verbouw van ongeveer 300 winkels door heel Nederland.

Daarnaast vestigde Wullem Maes zijn drukkerij aan de Korenmarkt. Ook verkocht men daar de ‘Gazet van Limburg’.

2019
Vorig artikel150 jaar de Korenbloem in Ospel
Volgend artikelKoldergallereej geopend ‘Gae hetj ut neet van mich’