Afvalmiljonair Leo van Gansewinkel (80) uit Maarheeze overleden

Leo van Gansewinkel.

MAARHEEZE – Leo van Gansewinkel, oprichter van afvalbedrijf Van Gansewinkel, is dinsdagochtend op 80-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. De ondernemer uit Maarheeze groeide met zijn bedrijf uit tot afvalmagnaat van Nederland.

Van Gansewinkel werd geboren in Maarheeze. Daar begon hij zijn afvalcarrière. Hij wist het bedrijf uit te laten groeien tot een van de grootste afvalbedrijven van Nederland.

Lokale held
Hij verdiende er een fortuin mee en was jarenlang te vinden in de Quote 500, de lijst met de meest vermogende Nederlanders. Van Gansewinkel was tot 2007 eigenaar van de Van Gansewinkel Groep. In 2007 verkocht hij het bedrijf voor honderden miljoenen aan Amerikaanse bedrijven. Het bedrijf bestaat nu voort onder de naam Renewi. Zijn zoon Rob van Gansewinkel startte het afvalbedrijf Van Kaathoven op en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader.

In Maarheeze wordt Van Gansewinkel gezien als lokale held. Hij schiep vele banen in Maarheeze en ver daarbuiten. Ook sponsorde hij tientallen jaren de plaatselijke wielerronde, de Mijl van Mares. Ook was hij de founder achter het idee ‘Hof van Cranendonck’ een prestigeus project wat uiteindelijk niet doorging.

Links Leo van Gansewinkel met zijn architect André Denesse