Jaarprogramma de Annex 2019 gepresenteerd

WEERT – De programmacommissie van de Annex deed in het najaar van 2018 voor het eerst een oproep aan kunstenaars en vormgevers uit de regio Weert. Zij konden zich inschrijven voor een tentoonstellingsperiode in 2019 in de Annex. Het resultaat is een afwisselend jaarprogramma, bestaande uit een vijftal kunstenaars – van jong, beginnend talent tot gevestigde kunstenaars. Allen met een bijzondere band met Weert.

Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben blij dat Weertenaren dit jaar in de Annex kennis kunnen maken met heel diverse kunstenaars en hun werk. De programmacommissie heeft een mooie, veelzijdige selectie gemaakt.”

Verschillende kunstdisciplines
Het doel van de oproep van de programmacommissie is het samenstellen van een evenwichtig jaarprogramma, met aandacht voor verschillende kunstdisciplines en vormgeving. De commissie was verrast door de diversiteit in aanmeldingen en is blij te zien dat de oproep kunstenaars heeft bereikt die nog niet eerder in Weert hebben geëxposeerd. Dit draagt bij aan de ambitie van de Annex om de kunst- en vormgevingssector in de regio Weert te verbreden en te versterken.

Afgelopen zomer maakte MLA Stories deze reportage over de Annex.
Artikel gaat verder onder de video.

Kunstexpositie in hartje Weert from Storyhunter on Vimeo.

Wie zijn de vijf kunstenaars?

Saman Dezai alias Kid KURA
Tentoonstellingsperiode: 14 februari t/m 31 maart 2019.
Saman Dezai (Irak, 1990) trapt het jaarprogramma af. Nadat hij is afgestudeerd aan de Eindhovense School, richting Grafisch Vormgeven, besloot hij zich volledig toe te wijden als illustrator op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Saman creëert surrealistische werelden, karakters en situaties die uit zijn eigen beleveniswereld komen. Hij ziet zichzelf als een toegepast beeldmaker, die zich voornamelijk richt op prints, galerieën, muurschilderingen, kledingen, producten en evenementen. Saman ziet zijn tentoonstelling in de Annex als de kans en uitdaging om de wereld van Kid KURA te introduceren in zijn vorige woonplaats Weert.

Alda Brunenberg
Tentoonstellingsperiode: 18 april t/m 26 mei 2019.
Alda Brunenberg (Weert, 1938) heeft inmiddels haar sporen verdiend in de kunstsector in Weert. Op latere leeftijd is ze een studie Keramische Vormgeving gaan volgen aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Sindsdien heeft ze haar werk op diverse exposities en in diverse publicaties in binnen- en buitenland getoond.
Het werk van Alda kenmerkt zich door krachtige natuur-gebonden vormen, zoals stenen, bollen en schalen. Daarnaast zijn de kleurige glazuren een bijzonder kenmerk van haar werk. Alda ziet haar presentatie in de Annex als wellicht de laatste mogelijkheid om een overzichtstentoonstelling te realiseren van haar nieuwste werk, mogelijk aangevuld met ouder werk dat daarbij past.

Reinier Vrancken
Tentoonstellingsperiode: 13 juni t/m 28 juli 2019.
Reinier Vrancken (Weert, 1992) vertrok naar Rotterdam om op zoek te gaan naar gelijkgestemden en een podium voor zijn conceptuele manier van tentoonstelling maken. Nu grijpt hij zijn kans om de stad waarin hij is opgegroeid kennis te laten maken met zijn werk.
Reinier houdt zich bezig met de lenigheid van betekenis. Wanneer twee dingen in betekenis overlappen ziet hij dit als een mogelijkheid om een proces van associëren te openen. Zo komt hij tot nieuwe manieren van waarnemen. Zijn kunstwerken bestaan vaak uit interventies, teksten, acties, gebaren en toegeëigende objecten. Door zijn tentoonstelling in de Annex wil Reinier de stad Weert een tegengeluid bieden. Zijn subtiele, haast minimale presentaties met hun conceptuele en poëtische inslag, staan in sterk contrast met datgene wat we in Weert gewend zijn.

Jennifer De Graaff
Tentoonstellingsperiode: 15 augustus t/m 29 september 2019.
Jennifer De Graaff (Weert, 1988) wil na haar studie Fine Art Media in Dublin – Ierland, voet aan de grond krijgen in haar geboortestad.
Haar werk bestaat uit een mix van media, (digitale) tekeningen, fotografie en installaties. In het werk manipuleert ze de kijker door verwarring te veroorzaken. Het is een voorstelling van anekdotes en persoonlijke ervaringen. Jennifer ziet haar presentatie in de Annex als de kans om zich na haar studie verder te ontwikkelen als kunstenaar. De presentatieperiode biedt haar de kans te experimenteren en zelf te beslissen wat de bezoeker te zien krijgt. Voor het eerst zonder het vangnet van een academie, maar wel met als doel om te leren.

Hester van Tongerlo
Tentoonstellingsperiode: 17 oktober t/m 24 november 2019.
Hester van Tongerlo (Weert, 1991) is afgestudeerd aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Nadat ze de kunstacademie heeft afgerond verhuisde ze naar Nederweert-eind.
In haar werk is ze bezig met het onderzoek naar het gedrag van de mens. Daarin zoekt ze de grens op. De vraagstukken die ontstaan tijdens het onderzoek, projecteert ze op zichzelf. De resultaten van haar onderzoek presenteert zij in de vorm van installaties. In die installaties heeft Hester vaak zelf een rol als menselijk proefpersoon of als toeschouwer.
Hester omschrijft de periode in de Annex als een unieke kans om eindelijk aan haar geboortestad te laten zien wat ze al op veel andere plekken in Nederland en buitenland mocht laten zien.

De Annex
De Annex is de meest zichtbare tentoonstellingsruimte in de regio waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor divers publiek. Het ontstaan van de ruimte is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert.

U vindt de Annex aan de Meikoel 3 in Weert. De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur. Koopzondagen 14.00-17.00 uur.

Vorig artikelKaartverkoop voor ‘De Wieërter 11’
Volgend artikelVierde editie ‘Vinyl-Luister-Spot’ in Theater de Huiskamer