Onderhoudswerkzaamheden aan Zuid-Willemsvaart in Nederweert

NEDERWEERT – Begin maart start Rijkswaterstaat met onderhoudswerkzaamheden aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart in Nederweert. Er worden damwanden vervangen en er komen dieren uitstapplaatsen.

Onderhoud aan oevers van kanalen is nodig om een vlotte en veilige doorgang voor de scheepvaart te behouden. Is de oeverbescherming in slechte staat, dan kunnen bermen en taluds afschuiven. Dat kan tot onveilige situaties leiden voor weggebruikers, maar ook voor schepen. Als een talud afbrokkelt en in het kanaal terechtkomt, wordt het kanaal ondieper. Dit heeft invloed op de doorstroming van het scheepvaartverkeer.

De werkzaamheden
Op een aantal locaties in de Zuid-Willemsvaart zijn de damwanden verouderd en aan vervanging toe. De nu nog vaak houten of betonnen damwanden – die de oevers en het water op hun plek houden – worden vervangen door stalen constructies. Dit gebeurt op diverse locaties tussen Sluis 15 (ter hoogte Molenberg) en Sluis 13 (ter hoogte Landbouwstraat). Ook brengt Rijkwaterstaat op zeven verschillende locaties dieren uitstapplaatsen aan. Dat zijn ruimtes in de damwand waar dieren gemakkelijk het water in en uit kunnen gaan.

Rijkswaterstaat voert de werkzaamheden grotendeels vanaf het water uit. Met pontons, kranen en werkschepen. De damwanden worden de grond in getrild. Uit berekeningen is gebleken dat de trillingen niet schadelijk zijn voor panden in de omgeving.
De werkzaamheden starten begin maart en zijn naar verwachting in augustus 2019 klaar. Er wordt gewerkt op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. Aannemerscombinatie Hakkers-Beens voert het werk in opdracht van Rijkswaterstaat uit.

Na Nederweert voert Rijkswaterstaat op de gehele Zuid-Willemsvaart tot aan Veghel dit soort onderhoudswerkzaamheden uit. Ook op het Wilhelminakanaal tussen Beek en Donk en Tilburg.

Inloopavond dinsdag 12 februari
Voor meer informatie over de werkzaamheden zijn geïnteresseerden van harte welkom tijdens de inloopavond op dinsdag 12 februari bij Restaurant Diverso in Nederweert (Brugstraat 44). Projectleiders van Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Hakkers-Beens zijn daar van 18.00 tot 20.00 uur aanwezig om vragen te beantwoorden.

Vorig artikelPolitie Weert zoekt drie getinte jongens wegens diefstal
Volgend artikelStart verbouwingswerkzaamheden Muntpassage vanaf entree Beekstraat