Minste drone-brokkenpiloten in Limburg

REGIO – In Limburg gebeuren relatief 40,4% minder drone-incidenten vergeleken met het landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) dat deze conclusie trok op basis van openbare data van drone-incidenten.

In totaal analyseerde het A.I.C. 545 gemelde incidenten waarbij bestuurders drones tijdens een vlucht kwijtraakten. Vergeleken met de rest van Nederland, doet men het in Limburg het beste. Hier vinden sinds 2015 namelijk relatief 40,4% minder incidenten plaats vergeleken met de andere provincies.

Brokkenpiloten
Overijsselaars zijn daarentegen de grootste brokkenpiloten. Sinds 2015 raakten zij juist 40,4% vaker dan landelijk gemiddeld hun drone kwijt tijdens een vlucht. Ook in Gelderland vinden relatief veel incidenten met drones plaats. Hier veroorzaakt men 36,9% vaker een drone-incident dan landelijk gemiddeld.

Verlies van signaal voornaamste oorzaak
Van de mensen die de oorzaak van hun drone-incident aangeven, stelt 64% dat dit het gevolg is van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. De wind wordt daarna door de bestuurders benoemd als meest voorkomende oorzaak van een drone-incident (25,8%). Opvallend: ‘slechts’ 1,7% van de drone-incidenten is het gevolg van een lege batterij.

Verzekeren voor drone-schade
In de meeste gevallen wordt schade door drones vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar. “Toch kunnen de drone-liefhebbers beter niet te vroeg juichen”, zo stelt Simon den Hollander van het A.I.C. “Het is namelijk verstandig om eerst diep in de eigen polisvoorwaarden te duiken. Verzekeraars vergoeden immers enkel onder specifieke eigen voorwaarden, en stellen eisen aan bijvoorbeeld het maximale gewicht van de drone, en soms ook aan de manier, locatie en tijdstip van vliegen.”

Vorig artikelMark & Wilhelmien in de halve finale van het LVK
Volgend artikel‘Maak van Limburgs een officiële regionale taal’