Afspraken over voldoende geschikte sociale huurwoningen in Nederweert

Wethouder Koolen en WVN-directeur Corry Keulen ondertekenen de nieuwe prestatieafspraken voor 2019. Foto via gemeente Nederweert

NEDERWEERT – Onlangs hebben de gemeente Nederweert en de Woningvereniging Nederweert de prestatieafspraken voor 2019 met een handtekening bezegeld. Hiermee geeft de woningvereniging samen uitvoering aan het woonbeleid van de gemeente. Dit ligt vast in de regionale Structuurvisie Wonen uit 2014. Een belangrijke opdracht en ambitie: voldoende geschikte sociale huurwoningen voor mensen die hiervan afhankelijk zijn.

Het woonbeleid ligt voor een belangrijk deel vast in de regionale structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving die eind 2014 is vastgesteld. Daarin staan thema’s als voldoende woningen, de toenemende behoefte aan wonen in combinatie met zorg en het energiezuiniger maken van de woningvoorraad.

Afspraken
Onderwerpen die aan bod komen in de prestatieafspraken voor 2019 zijn onder meer het bouwen van nieuwe woningen, het omvormen en duurzamer maken van bestaande woningen en de leefbaarheid in de wijken. De woningvereniging geeft dit jaar voorrang aan het Carisplan: een plan voor maximaal 24 sociale huurappartementen op de hoeken van de Mgr. Kreijelmansstraat en de Harrie Carisstraat in Nederweert.

Veranderende doelgroepen
Ook gaat de WVN aan de slag met een project om enkele bestaande gezinswoningen te splitsen in appartementen voor eenpersoonshuishoudens. “We zien dat onze doelgroep verandert. Er is steeds meer behoefte aan een ander type woning voor eenpersoonshuishoudens”, aldus directeur Corry Keulen van de Woningvereniging.

Verkopen en investeren
Om te kunnen investeren in nieuwe woningen en de aanpassing van bestaande woningen, verkoopt de woningvereniging nog een aantal gezinswoningen. Dit geeft starters op de koopmarkt een kans om een eigen woning te kopen. “Het aanbod van goedkope koopwoningen in Nederweert is namelijk heel klein. We hebben daarbij wel de afspraak gemaakt dat verkoop in de kerkdorpen afhankelijk is van de vraag naar sociale huurwoningen”, zegt wethouder Koolen.

Wonen Limburg en huurders
In Nederweert is de WVN de grootste corporatie met bijna 1.500 woningen. Maar ook Wonen Limburg heeft woningen in Nederweert (78). Daarom doet zij ook mee aan de prestatieafspraken 2019. Net als een vertegenwoordiging namens de huurders, die mee aan tafel zitten. Ook Wonen Limburg zet in op een verdere verduurzaming van hun woningen en spant zich in om de leefbaarheid in de woonwijken te verbeteren.

Vorig artikelGratis opfriscursus voor snoeien fruitbomen
Volgend artikelFlinke schade na een botsing aan de Helmondseweg in Weert