Weert een losbandige stad in 1565

WEERT – De omroep NTR en het Rijksmuseum schenken aandacht aan de 80-jarige oorlog middels een tentoonstelling en een documentaire-serie op nationale TV. Afgelopen vrijdag was de eerste aflevering te zien en Weert is in die aflevering hoofdrolspeler vanwege de rol van Philippe de Montmorency, graaf van Weert en Heer van Weert.

In één van die presentaties kwam naar voren dat er een brief is gevonden van een spion van de Spaanse koning Filip II . Hierin wordt geschreven (begin 1565) dat Weert “Perdidissimo” is, dat betekent de overtreffende trap van verloren / losbandig.

Weert een losbandige stad
Overigens was het driemanschap prins Willem van Oranje, Lamormaal van Egmond en onze eigen graaf van Horn; Philippe de Montmorency een doorn in het oog van de sober levende katholieke Koning Filips II. Hij stoorde zich aan de adel omdat het driemanschap Oranje, Egmond en de Montmorency in Brussel de reputatie hadden zich genotzuchtig en losbandig te gedragen. Drinkgelagen waren aan de orde van de dag en dronkenmanschap van hoge heren was een normaal verschijnsel.

BRONNTR - 80 Jaar oorlog
Vorig artikel3 aanhoudingen in drugslab Weert
Volgend artikelVerbouwing van start en nieuwe winkel in de Muntpassage Weert