SJG Weert intensiveert samenwerking met zorgpartners in de regio

‘Zorg met meerwaarde voor de patiënt’. Waar een klein ziekenhuis groot in is

KNO-arts Gertjan Kamps en Algemeen directeur SJG Weert Inge de Wit. Fotografie: Irene van Wel

Dit jaar vond een bestuurswisseling plaats. Een mooie aanleiding om te bespreken voor welke uitdagingen het Sint Jans Gasthuis (SJG Weert) staat. De kracht van het ziekenhuis schuilt in de kleinschaligheid. Maar dat maakt ook kwetsbaar. Om in de toekomst de goede, laagdrempelige basiszorg te kunnen blijven leveren, gaat het SJG meer dan ooit samenwerken met zorgpartners in de regio. Ook binnen de eigen organisatie wordt op een vernieuwende wijze samengewerkt.

“De manier van werken met medewerkers en staf sprak me meteen aan. Er is een open, plezierige sfeer met veel onderling contact en dat is best uniek voor een ziekenhuis”, zegt Inge de Wit, die sinds maart 2017 lid is van de Raad van Bestuur. Na het vertrek van Eric Rikkert gaat ze verder als eenhoofdig bestuur. “Begin volgend jaar bekijken we of dit de gewenste situatie is.”

Om niet elke dag op en neer te hoeven reizen uit Zeist, overnacht ze regelmatig in het klooster van de Zusters Birgittinessen. Het relatief rustige Weert bevalt haar prima. “Ik heb hiervoor tien jaar in verschillende ziekenhuizen gewerkt. Aanvankelijk ben ik hier komen werken voor een tijdelijke opdracht. Maar ik raakte zo gecharmeerd door het SJG dat ik besloten heb hier te blijven en mee te bouwen aan de toekomst.”

‘Value-Based Health Care, dat is de weg die we inslaan’

Waardegedreven zorg

Gertjan Kamps, KNO-arts en voorzitter van de medische staf, neemt samen met haar de tijd om naar de toekomst te kijken. SJG Weert is één van de kleinste ziekenhuizen van Nederland. Kleinschalig, betrokken en beschikkend over moderne zorg. Er is de afgelopen jaren geïnvesteerd in een vernieuwing van onder meer het operatiekamercomplex en de Intensive Care.

De gezondheidszorg is voortdurend in beweging. Hoe zorg je als SJG Weert met een verzorgings-gebied van 100.000 inwoners in Weert en omgeving dat je de goede zorg kan blijven leveren? “Value-Based Health Care, in het Nederlands waardegedreven zorg genoemd, is de weg die we inslaan”, begint Kamps zijn antwoord. “De zorg staat op een omslagpunt. We richten ons steeds meer op de uitkomst van zorg. De patiënt en zorgvraag stellen we centraal.” Dat klinkt logisch, want voorheen werd er ook naar medische uitkomsten gekeken: heeft de patiënt een infectie gekregen na de operatie? Is de kanker genezen? Maar nu worden ook uitkomsten gemeten die de patiënt aangeeft belangrijk te vinden. Hoe snel kan ik weer aan het werk? Of kan ik weer traplopen?

Het SJG zet dus stappen in kwaliteit. Op verschillende afdelingen zijn proefprojecten van start gegaan om de samenwerking binnen de zorgketen te verbeteren. Met als doel: een zo optimaal mogelijk resultaat voor de patiënt. De Wit: “De afdeling orthopedie heeft hierin net een pilot afgerond. Om te beoordelen of een knie- of heupoperatie tot een blijvende verbetering heeft geleid, krijgen patiënten enkele maanden na de ingreep een vragenlijst thuisgestuurd. De resultaten worden gebruikt om de zorg binnen de keten te verbeteren.”
Kamps vult aan: “De onnodige, of soms dubbele stappen, kunnen we op die manier uit het proces halen. Deze nieuwe samenwerkingsdynamiek is goed voor de organisatie en uiteindelijk beter voor de patiënt.”

NAAM Inge de Wit FUNCTIE Algemeen directeur SJG Weert GEBOREN OP 19 november 1968 in Zeist WOONT IN Zeist en deels in Weert GEZIN Getrouwd en drie zonen
VRIJE TIJD Reizen, gek op honden en filosofie

Samenwerking in de regio

De zorg beter afstemmen met als doel voor de patiënt het beste te doen: dat begint en eindigt buiten het ziekenhuis. De Wit: “Om de patiënt alle zorg te geven en het traject door middel van waardegedreven zorg te verbeteren, werken we steeds meer en intensiever samen. Met partners, zoals academische ziekenhuizen, maar ook onder meer stichting Land van Horne, revalidatiecentrum Libra en fysiotherapeuten.”

Bij de eerder genoemde heup- en knieoperaties is bijvoorbeeld ook het traject voor- en na de operatie essentieel voor de genezing. Kamps: “De patiënten zijn vaak afhankelijk van fysiotherapeuten buiten het ziekenhuis. Met de juiste zorg daar, kan een operatie soms zelfs voorkomen worden. Daarom gaat het ziekenhuis samenwerken met de fysiotherapeuten om deze zorg goed af te stemmen. Dat is zorg met een meerwaarde voor de patiënt. Door samenwerkingen aan te gaan, creëren we die meerwaarde. We stemmen de zorg in de eerste, tweede en derde lijn op elkaar af.”

Het SJG blijft investeren in het ziekenhuis. De verpleegafdeling krijgt de komende jaren stap voor stap een make-over. Ook investeren in mensen is belangrijk. De Wit: “Hoe ben je in staat om goede medewerkers aan te nemen en te behouden? Verder zijn er uitdagingen en ook kansen op het gebied van ict. Ook het betaalbaar houden van zorg is een uitdaging.”

NAAM Gertjan Kamps FUNCTIE KNO-arts en voorzitter medische staf SJG Weert GEBOREN OP 21 november 1974 in Hoensbroek WOONT IN Maastricht GEZIN Getrouwd en een dochter VRIJE TIJD Racefietsen, mountainbiken, reizen en psychologie

Jubileum

Volgend jaar bestaat het SJG 150 jaar. In het begin van de oprichting van het ziekenhuis was de bevolking vrij armoedig. Toch waren er beter gesitueerden die hun gelden of goederen vermaakten aan de kerk. In 1868 kon met dank aan deze giften een pand in de Beekstraat in gebruik worden genomen. Drie Zusters van Liefde zijn vervolgens in 1869 begonnen met het opnemen van zieken. Wat toentertijd de kracht was, is nu nog steeds de kracht: vanuit menslievendheid en maatschappelijke betrokkenheid handelen. De Wit: “Men voelt zich hier thuis. We mogen trots zijn op de organisatie. We leveren goede zorg en door samen te werken met zorgpartners kunnen we ook in de toekomst die zorg blijven leveren.”

 

 

Eric Rikkert nam onlangs afscheid als algemeen directeur van SJG Weert. Hij werd door de toenmalige directeur Hans de Jong binnengehaald om het elektronische patiëntendossier te realiseren en werd hoofd van de afdeling automatisering. De functie van algemeen directeur heeft hij uiteindelijk vier jaar lang met veel inzet en betrokkenheid bekleed. Het aangaan van een nieuwe uitdaging binnen Medisch Spectrum Twente roept bij hem gemengde gevoelens op. “Ik heb er veel zin in, maar ga dit mooie ziekenhuis en de mensen die eraan verbonden zijn, zeker missen. Het is een bijzonder ziekenhuis, met een hoge mate van betrokkenheid en inzet: de wijze waarop hier met patiënten wordt omgegaan is uniek. Dat heeft misschien ook met het kleinschalige karakter te maken. Ik ben er heel trots op dat ik

Erik Rikkert

daar een onderdeel van heb mogen zijn. Ook kijk ik met veel trots terug op de ontwikkelingen en mijlpalen waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt, zoals de gezamenlijke spoedpost met de HAP, een nieuwe Intensive Care, maar ook de goede afspraken met zorgverzekeraars en het uitbouwen van samenwerkingsverbanden in de regio die heel belangrijk zijn voor de patiënt. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst van dit ziekenhuis en zal de ontwikkelingen op de voet volgen.”

© Zakenblad / Wesley Hegge

Vorig artikelGezond lichaam, gezond bedrijf
Volgend artikelMeedenken met de Weerter ondernemers