De beste weg naar een droomhuis met financiële rust

Aankoopadvieshuis gaat voor de koper door het vuur

Elène Steffgen Fotografie: Dion Huiberts

Zijn er al een paar huizen aan je neus voorbij gegaan? Voelt het kopen van de juiste woning als het zoeken naar de speld in de hooiberg? Aankoopmakelaar Elène Steffgen weet het droomhuis wél te vinden. Na gewerkt te hebben als makelaar bij een kantoor in de regio en twintig jaar ervaring in de financiële sector, heeft de Roermondse dit jaar het Aankoopadvieshuis opgericht. Een makelaarskantoor uitsluitend gericht op de koper: zowel in de zoektocht als in de financiële begeleiding daarbij.

Elène Steffgen omschrijft zichzelf als een aankoopmakelaar die zich vastbijt en pas loslaat als de juiste woonmatch gemaakt is, zowel op emotioneel als financieel vlak. “Dat klinkt vasthoudend en zakelijk, maar feitelijk ben ik een gevoelsmens met zakelijke pit. Die vasthoudendheid is in deze markt onontkoombaar. Het is belangrijk eerst de kandidaat-koper goed te leren kennen. Door een gedegen zoekersprofiel op te stellen en de financiële mogelijkheden van iemand in beeld te brengen kom je uiteindelijk tot het beste resultaat. Wonen is één, woongeluk zonder zorgen is een ander verhaal.”

Waar een makelaar zich in het algemeen richt op zowel de aankoop als verkoop, focust het Aankoopadvieshuis zich uitsluitend op de aankoopbegeleiding én de invulling van het financiële plaatje. Ze behartigt exclusief de belangen van de koper. Er kan dus geen sprake zijn van belangenverstrengeling.

Aankoopmakelaar

Juist in tijden dat de huizenprijzen omhoog schieten, is een aankoopmakelaar van toegevoegde waarde. Of het nu gaat om een appartement, doorstroomwoning, villa of beleggingsobject: de woningen worden momenteel binnen no time verkocht. Nog voordat woningen officieel te koop worden aangeboden op Funda of andere woonportals, is Steffgen al vaak op de hoogte van het aanbod. Daardoor kan ze snel schakelen.

Wat nog belangrijker is: met een aankoopmakelaar word je als koper serieus genomen. “Een klant van mij wilde snel een afspraak maken voor een bezichtiging, maar kon vanwege de drukte op de woningmarkt pas na anderhalve week terecht. Bij sommige panden ben je dan al te laat. Na een telefoontje konden we de volgende ochtend gelijk langskomen.”

FUNCTIE Aankoopmakelaar/financieel specialist/eigenaar Aankoopadvieshuis
WERKTE IN HET VERLEDEN als makelaar en financieel adviseur bij diverse banken
en het intermediair GEBOREN OP 21 augustus 1968 WOONT IN Roermond MOEDER VAN
Fréderique en Isabel VRIJE TIJD Reizen en genieten van de mooie dingen in het
leven LEVENSMOTTO Delen is
vermenigvuldigen

Klanten kunnen Steffgen inschakelen als ze zelf een woning gevonden hebben of wanneer de zoektocht nog moet beginnen. “Als de klant al een huis op het oog heeft, begeleid ik hem of haar bij de bezichtiging en het vervolgtraject. Ik ben aanwezig bij de bouwkundige keuring om te controleren of de keuring goed uitgevoerd wordt en waar de aandachtsgebieden liggen. Verder loop ik de vragenlijst na, bekijk de lijst van roerende zaken, het eigendomsbewijs, kadasterstukken, de bestemming van het pand en eventuele juridische beperkingen, zoals erfdienstbaarheden. Ik laat niets aan het toeval over.”

Droomhuis

Meestal nemen haar klanten in een vroeg stadium contact op. Ze inventariseert eerst de randvoorwaarden: stad of dorp, nieuwbouw- of kluswoning, dicht bij een snelweg etc. “Die randvoorwaarden spiegel ik bij alle verdere panden en objecten. Door de verliefdheid op een potentiële woning neemt de scherpte bij de koper af. Ik houd het hoofd koel en blijf objectief en technisch naar de woning kijken met de belangen van mijn klant voorop.”
Van het begin tot het eind blijft ze betrokken. Ook bij de onderhandelingen. “Daar komt mijn zakelijke kant tot uiting. Onderhandelen is een vak en ik beschouw het als mijn expertise. De courtage is onder andere resultaat gedreven, een extra uitdaging dus om er het beste uit te halen!”

Financieel advies

Een andere expertise is het in kaart brengen van de financiële mogelijkheden. “Naast het begeleiden in het aankoopproces, kan ik ook inzicht geven in de financiële mogelijkheden, inclusief het geven van een onafhankelijk hypotheekadvies.” Steffgen heeft bovendien de opleiding Financial Life Planning gedaan. “In tegenstelling tot banken kijk ik niet alleen naar het inkomen, maar ook naar de financiële draagkracht in relatie tot andere dromen en uitgaven. Dus wat is je netto besteedbaar inkomen? Wat is een persoonlijke verantwoorde maandlast? Dat is een andere benadering, die ervoor zorgt dat mensen zorgeloos kunnen wonen.”

De klanten van Steffgen lopen uiteen van starters tot mensen die hun tweede, derde of vierde huis kopen of juist een woning willen bouwen. “Mijn werkgebied is Limburg, met de focus op de regio Eindhoven-Weert-Roermond. De overspannen woningmarkt maakt een aankoopmakelaar extra noodzakelijk. Randstedelijke praktijken zijn hier nog niet aan de orde, maar de gekte vindt ook hier meer en meer plaats. Ik merk dat mensen hier steeds meer openstaan voor aankoopmakelaardij en de voordelen ervan inzien. Zeker in combinatie met een goede financiële voorbereiding vooraf. Ik hoop nog vaak te kunnen toasten op een nieuwe woning!”

© Zakenblad / Wesley Hegge

Vorig artikelGezond lichaam, gezond bedrijf
Volgend artikelMeedenken met de Weerter ondernemers