Gemiddeld neerslagtekort opnieuw naar 300 tot 400 mm

Foto: Jos Hebben

MIDDEN-LIMBURG – Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt komende week opnieuw naar 300 mm of meer. Er wordt voorlopig geen noemenswaardige neerslag verwacht. In het zuiden en oosten is het neerslagtekort met 300-400 mm extreem hoog! 

Doordat afgelopen week weinig neerslag is gevallen in het stroomgebied van Rijn en Maas dalen de waterstanden in de grote rivieren opnieuw flink. De grondwaterstanden blijven vooral onder de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland extreem laag.

Groen gras zegt niets over grondwater
Dat het gras op veel plaatsen groen ziet heeft te maken met recent gevallen neerslag, waardoor de bovenste laag van de bodem vochtig is. Gras wortelt ondiep en profiteert daarom snel van een beetje neerslag. Voor bomen is een goede grondwaterstand belangrijk. Zeker in het oosten en zuiden van Nederland zijn de grondwaterstanden nog niet of nauwelijks gestegen en is de droogte voor diep wortelende gewassen nog net zo erg als in de zomer.