Treinverbinding Hamont-Weert stap dichterbij

Brasserie-Hotel Antje van de Statie en NS station Weert

WEERT | HAMONT – Zonder overstappen per trein van Weert naar Brussel. De Belgische spoorwegen willen Hamont direct met de hoofdstad verbinden. Weert is dan maar één stap verder. Het heropenen van de spoorlijn tussen Weert en Hamont kan niet alleen een directe verbinding met Antwerpen, maar ook met Brussel opleveren.

De Belgische spoorwegen willen in het spoorboekje dat eind 2020 ingaat een directe verbinding tussen Hamont en Brussel opnemen. Die lijn wordt mogelijk nu het spoor in Belgisch Limburg tot aan de grens wordt geëlektrificeerd.

Nederland regeerakkoord
In het Nederlandse regeerakkoord is opgenomen om reizigers te vervoeren tussen Weert en Hamont. Het belang om dit daadwerkelijk te gaan doen, wordt nu volgens verantwoordelijk Limburgs gedeputeerde Hubert Mackus alleen maar groter. Het zou volgens hem ‘supertop’ zijn als Weert rechtstreeks verbonden kan worden met Brussel, volgens Dagblad De Limburger. Burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel uit in Het Belang van Limburg de wens om meteen meerdere treinen per uur te laten rijden.

IJzeren Rijn
Momenteel duurt een treinreis vanuit Weert naar Brussel bijna drie uur. Over een geëlektrificeerde spoorlijn via Hamont zou die reis bijna een uur minder in beslag nemen. Ook de hogesnelheidslijn vanuit Brussel naar Londen wordt zo aantrekkelijker voor Nederlands-Limburgse reizigers. Heropening en elektrificatie van het spoor tussen Weert en Hamont ligt gevoelig, omdat dit traject ook onderdeel is van de IJzeren Rijn. Heropening van die goederenlijn, die dwars door Nationaal Park De Meinweg loopt, leidt al tientallen jaren tot discussie.

Vorig artikelMogelijk productiefout in paspoort en identiteitskaart
Volgend artikelOntwikkeling van Eindhoven Airport moet ten dienste staan van de economische ontwikkeling van de regio