Ondanks preventieve bestrijding toch overlast eikenprocessierups in Leudal

LEUDAL – Al jaren bestrijdt de gemeente Leudal intensief en succesvol de eikenprocessierups in een vroeg stadium. De preventieve bestrijding met Xentari zorgt ervoor dat de rupsjes dood zijn voordat ze nesten vormen en brandharen hebben.

“Dit voorjaar hebben we hetzelfde draaiboek uitgevoerd”, schrijft de gemeente op haar website. “Toch is er redelijk veel overlast van processierupsen. De reden is het warme weer overdag, maar ook de hoge nachttemperaturen in april en mei.”

Warme weer
Door dit warme weer heeft de rups zich anders ontwikkeld dan anders. De groei lijkt veel sneller te zijn gegaan en dit effect gehad op de werking van de bestrijding. Volgens de aannemer is door de explosieve groei van de rups de weerstand groter geweest tegen het bestrijdingsmiddel. De rupsen hebben het middel binnengekregen toen ze al groter en sterker waren dan normaal en een deel van de rupsen heeft dit overleefd. In alle jaren ddat de gemeente de rupsen bestreden heeft, is dit fenomeen niet voorgekomen.

Er is dus meer overlast dan normaal en in dit stadium heeft spuiten geen zin meer. Het enige wat gedaan kan worden, is rupsen en nesten wegzuigen met speciale apparatuur. Dat wordt gedaan op locaties waar veel mensen samen komen zoals speeltuinen, sportvelden, kernen enz. Het probleem is dat de aannemers weinig machines hebben en de vraag bij gemeenten erg groot is. Daarnaast is curatieve bestrijding een intensief werk en duurt het lang voordat nesten zijn opgeruimd. De gemeente gaat wel opruimen maar moet prioriteiten stellen over de te behandelen locaties.

Vanuit het GGD is er meer informatie over wat te doen bij jeuk en overlast van de eikenprocessierups. Geadviseerd wordt deze duidelijke informatie goed te lezen en ook de tips op te volgen.

Vorig artikelNieuwe golf muggen in aantocht
Volgend artikelBoekpresentatie ‘Geschiedenis van Altweerterheide’