14e Internationale Beiaardfestival in teken Van Horne

Frank Steijns

WEERT – De maand juni is traditioneel de maand van het Internationale Beiaardfestival in Weert. Diverse Nederlandse en buitenlandse musici ondersteunen en begeleiden stadsbeiaardier Frank Steijns tijdens zes concerten vanuit de imposante Martinustoren. Een van de hoogtepunten is de première van de beiaardcompositie ‘Van Horne’ van componist Rob Goorhuis. Het beiaardfestival duurt tot 30 juni.

Steijns kan tijdens deze 14e editie van het Beiaardfestival weer beschikken over een van de beste carillons van Europa, nu de gebarsten Cis-luidklok onlangs is vervangen door een nieuwe. De stadsbeiaardier heeft ook dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld.

Op donderdag 14 juni bespeelt gastbeiaardier Charles Dairay uit het Vlaamse Deinze, zusterstad van de Van Horne stad, de beiaard vanaf 18.00 uur. Zaterdag 16 juni neemt Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van de Vlaamse Van Horne-zustersteden Gent en Hasselt, om 15.00 uur het klavier over. Weerter Stadsbeiaardier Frank Steijns is present op donderdag 21 juni. Tijdens het koopavondconcert speelt hij samen met schutterij St. Sebastianus Laar vanaf 18.00 uur ‘Muziek uit de tijd van Van Horne’.

Wereldpremière
Op zaterdag 23 juni spelen Frank Steijns en pianist Boudewijn Zwart vanaf 15 uur op beiaard en piano een Combi-Concert vanuit de Martinustoren. Het concert wordt elektronisch versterkt weergegeven. Daags daarna, zondag 24 juni, is de beiaardier te horen met de Kerkelijke Harmonie St. Jozef 1880. Samen spelen zij de wereldpremière van de nieuwe beiaardcompositie ‘Van Horne’ van componist Rob Goorhuis. De Kerkelijke Harmonie verzorgt dit concert in de kloostertuin van de zusters Birgittinessen, Maasstraat 17.

Het afsluitende Vriendenconcert op zaterdag 30 juni vindt eveneens plaats in de tuin van de Birgittinessen. Nestor van de Nederlandse beiaardiers  Arie Abbenes verzorgt voor de Vrienden van de Beiaard vanaf 15 uur een lezing over de ‘De Nieuwe Martinusklok’. Frank Steijns bespeelt die middag de beiaard.

Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Het publiek kan de concerten uitstekend beluisteren vanaf de terrassen aan de voet van de Martinustoren (ook Oude Schut) in het verkeersvrije centrum van Weert.

Vorig artikelGemeente trekt horecavergunning Brothers in
Volgend artikelDode bij ongeval in Haelen