Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup haalt bevrijdingsvuur op in Wageningen

ROERMOND – Binnenkort is het weer 4 en 5 mei en zoals gewoonlijk (voor de 14e keer !) gaat de Stichting Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK) weer in de nacht van 4 op 5 mei naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen en dat te brengen naar het Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond.

4 mei
Op de avond van Dodenherdenking, 4 mei, zal EREK aanwezig zijn bij de herdenking bij het Limburgs verzetsmonument op het Zwartbroekplein in Roermond. Hierna zal EREK vertrekken naar Wageningen, waar de officiële start is voor de viering van de bevrijding in heel Nederland en van waar het vuur der bevrijding zich zal verspreiden over heel Nederland en naar elke provincie.

Traditionele vuurloop
In de nacht van 4 op 5 mei a.s… In Hotel De Wereld in Wageningen werd aan het einde van de 2e wereldoorlog de capitulatie getekend en vandaar dat ieder jaar op 4 mei om middernacht in Wageningen het vuur der vrijheid wordt ontstoken. Vanuit Wageningen zullen de sportievelingen van EREK in de nacht van 4 op 5 mei fietsend, zo nodig rennend en desnoods kruipend het bevrijdingsvuur naar Roermond brengen. Deze traditionele vuurloop is de overgang tussen herdenken (4 mei) en vieren (5 mei).

5 mei
In de vroege ochtend van 5 mei zal de vlam van de vrijheid door de mannen van EREK in Roermond binnengebracht worden om uiteindelijk het doel te bereiken: het Bevrijdingsfestival Limburg op de Markt in Roermond. Deze vlam zal het vuur op de Markt ontsteken, waarna het Bevrijdingsfestival Limburg 2018 officieel van start gaat.

Vrijheid
Op 5 mei vieren we onze vrijheid en stellen ons de vraag hoe we om moeten gaan met die vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, het is belangrijk om de vrijheid in stand te houden en zoveel mogelijk door te geven. Stichting EREK is een afspiegeling van de Roermondse samenleving met als doel het volgen van, en het aandacht vragen voor, de (Roermondse) actualiteit. Stichting EREK is blij op deze manier haar steentje te kunnen bijdragen aan de vrijheid die een aansporing kan zijn voor iedereen om zich actief in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor de vrijheid.

Vorig artikelGrote woningbrand in Ittervoort
Volgend artikelStartsein verbouwing nieuwe huisvesting RICK