Extra bomen zorgen voor groenere stad

Wethouder Fick plant boom

ROERMOND – Op donderdag 15 maart heeft wethouder Fick de eerste markante boom geplant aan de achterzijde van het Roercenter, vlakbij rotonde Roersingel. Daarmee gaf ze het startsein voor meer groen in de binnenstad.

In het project ‘markante bomen’ worden grote bomen aangeplant op plekken waar vooral veel stenen zijn. Dat zorgt voor een groener en aangenamer omgevingsbeeld. Tegelijk wordt de kwaliteit van het stedelijk klimaat verbeterd. Er worden grote bomen aangeplant waardoor dit resultaat snel wordt bereikt. In het voorjaar worden deze bomen op zes plekken geplant, waarvan vier in de binnenstad. Hiervoor levert de Provincie Limburg een financiële bijdrage.

De bomen komen op de volgende locaties:
– Neerstraat, bij de oude waterpomp
– Rotonde Roersingel, achterzijde Roercenter
– Voogdijstraat, op het voorpleintje van de Ursulakapel
– Kloosterwandstraat, hoek Christoffelstraat
– Asenray, Kerkstraat bij voormalig café de Keizer
– Swalmen, Rijksweg hoek Gevaren

Voordelen
Bomen verbeteren het omgevingsbeeld, waardoor de (binnen)stad aantrekkelijker is voor bewoners en bezoekers. Daarnaast zorgen bomen voor verkoeling en schaduw op warme dagen. Ze vangen regenwater op en verminderen zo wateroverlast bij forse regenbuien. Bomen zijn ook onmisbaar als leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren.

Uitdaging
Om goed te kunnen groeien hebben bomen voldoende ruimte nodig, waarin ze kunnen wortelen en waar voldoende voedsel en water aanwezig is. In een steenachtige omgeving is dat vaak niet het geval. Daarom wordt bij iedere boom de bestaande ondergrond weggehaald en vervangen door speciaal samengestelde bomengrond. Ook wordt bij sommige bomen een ondergronds waterreservoir aangelegd. Dit reservoir vult zich met regenwater. Tijdens droge periodes kan de boom hieruit het nodige water halen. Door het regenwater niet meer op het riool te lozen wordt wateroverlast verminderd.

Beleid
In 2016 is de groenvisie van Roermond vastgesteld. “In de groenvisie willen we het groen een kwaliteitsimpuls geven. We brengen meer groen in de stad, verbeteren de ecologische waarde en zorgen zo voor een aangenaam stedelijk klimaat. Onlangs is ook een subsidieregeling voor dak- en gevelgroen in de binnenstad gestart om meer groen in het stedelijk gebied te stimuleren. Ik hoop van harte dat veel binnenstadbewoners hier gebruik van maken!”, aldus wethouder Raja Fick.

Vorig artikelNieuwe inrichtingsschets Park Leudal-Oost gepresenteerd
Volgend artikelHulpdiensten zoeken massaal in het water naar een persoon