Feestelijke maar ijskoude Van Horne jaar opening

WEERT – Afgelopen zaterdag was officieel de koudste dag in Maart ooit en daarmee werd het record uit 1909 verbroken. Voor Weert was het evenwel een feestdag. Voor de 455ste keer op rij was het paardenmarkt in Weert. Een recht ooit gegeven door de Graaf van Horn, Philips de Montmorency. 

Zaterdag was ook de officiële start van het Van Horne jaar in Weert. Weert herdenkt in 2018 de gebeurtenissen die zich in 1568, op een knooppunt in de (internationale) geschiedenis, hebben afgespeeld. Toen werden Philips van Horne en Lamoraal van Egmont in Brussel onthoofd. Dit was de aanleiding voor het uitbreken van de ‘Opstand der Nederlanden’ de 80-jarige oorlog. In meerdere plaatsen in Nederland, België en Duitsland is daar dit jaar aandacht voor.

De Graven van Horn hebben lange tijd in Weert gewoond en stonden aan de basis van de stad Weert. Alle middeleeuwse gebouwen danken we aan hen. Zij waren niet alleen belangrijk voor Weert en haar ommelanden maar ook voor Limburg en zelfs voor het Nederland zoals we dat nu kennen.

De terechtstelling was 450 jaar geleden daarom heeft het gemeentebestuur van Weert 2018 uitgeroepen tot het Van Horne Jaar.  Het gehele jaar door vinden in Weert diverse activiteiten en evenementen in het kader van het Van Horne Jaar plaats. Tevens worden daarbij koppelingen met Horn en Zottegem (van Egmont) gelegd. Ook Brussel en Moers (Duitsland) komen hierbij in beeld.

Vorig artikelAl tien jaar leegstaand Yageo-terrein wordt C’Ya
Volgend artikelN270 Helmond afgesloten wegens ernstig ongeluk