28 februari 1947: Distributiekring 275

In het midden de gebouwen van de Distributiekring 275 Wilhelminastraat 22 - Foto gedateerd 1963

De Tweede Wereldoorlog is al bijna twee jaar voorbij, maar heel wat goederen zijn vanwege de schaarste op de bon. Het kantoor van Distributiekring 275 is gevestigd in het pand aan Wilhelminastraat 22.  

Al sinds 1916 kent Nederland een schaarste en is er een distributievoorziening. Ook voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is het evenredig en eerlijk verspreiden van goederen een noodzaak. Het efficiënte distributiesysteem wordt door de tijdelijke machthebbers overgenomen.

Van april 1942 tot aan de bevrijding van Weert heet de Wilhelminastraat ‘Vondelstraat’. Verwijzingen naar het koningshuis zijn door de bezetter verboden. Zo wordt de Wilhelminasingel in die tijd ’De Ruyterkade’. Dat pand is door de bezetter in 1942 in gebruik genomen, nadat het distributiekantoor aan de Markt 5 heeft gelegen.
In 1947 zijn belangrijke voedingsmiddelen zoals brood, meld, vlees bloem, koffie, margarine mondjesmaat beschikbaar. De voedselbonen zijn een week geldig. Gedurende die week is per persoon 1 ei(!) beschikbaar.

Andere goederen moeten voor een hele maand toekomen. Zo is het rantsoen petroleum voor verlichtingsdoeleinden 6 liter en voor kookdoeleinden 4 liter beschikbaar.
Nog tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw zijn heel wat producten op rantsoen. De laatste keer dat er bonnen ingeleverd moeten worden is in 1952. Alleen de koffie is dan nog op de bon.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelBedankwoord Prîns Joost I, Prinses Nikee, Jeugdprîns Jim I en Jeugdprinses Anke
Volgend artikelMooie resultaten tijdens Limburgs kampioenschap