Onthoofde Graaf van Horne komt postuum tot leven

WEERT – Dit weekend ontvangen 85.000 Nederlandse en Belgische huishoudens een bewaarspecial over Philips van Horne en de Van Horne-dynastie. Het gaat om een bijzondere uitgave van Weert Magazine, 36 pagina’s dik, full colour en zonder advertenties. De bedoeling is om Weert en omgeving te laten weten wie Philips van Horne geweest is en wat hij voor de stad en daarbuiten betekend heeft.

Op 5 juni 2018 is het 450 jaar geleden dat Graaf Philips van Horne in Brussel werd onthoofd. Philips, de laatste Graaf van Horne, had zijn hoofdverblijf aan De Biest in Weert. Het was een man met aanzien, vriend en bondgenoot van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. Voor Weert is de historische gebeurtenis uit 1568 aanleiding geweest om het jaar 2018 uit te roepen tot Weert Van Horne Jaar.

Inhoud blad
In het blad vindt de lezer een brede variatie aan Van Horne-thema’s. Naast een biografie is er  een geïllustreerde stamboom, kunnen lezers kennismaken met de makers en hoofdrolspelers van de musical over de Graaf van Horne, is er een jaarprogrammering, een stadswandeling, een toelichting op de openingsceremonie in maart, een prijsvraag (prijs: figurantenrol in musical) en nog veel meer. Al met al biedt deze bijzondere uitgave een interessant kijkje in het leven van de graaf, diens (verre) familie en de nalatenschap daarvan in Weert en daarbuiten. Want ook in België is er volop aandacht voor dit thema.

Groeidiamant
Wethouder Geert Gabriëls: “Ik vind het belangrijk dat dit magazine zo ruim verspreid wordt. Het geeft inhoud aan historisch besef en identiteit. Het geeft ook inzicht in een belangrijke tijd binnen de stadswording van Weert. Door dit magazine kan ook iedereen in de regio zien wat er allemaal wordt georganiseerd in het kader van het Van Horne Jaar. De eerste exemplaren heb ik vandaag symbolisch uitgereikt aan studenten van een HAVO eindexamenklas van de Philips van Horne Scholengemeenschap. Toen ik daar zelf op school zat, wist ik eigenlijk niet eens wie hij was. Ik hoop dat straks iedereen in Weert weet welke rol de Van Hornes gespeeld hebben in zowel de vaderlandse geschiedenis als de geschiedenis van de regio Weert.”

Verspreiding
Het blad is een initiatief van de gemeente Weert en wordt in het weekend van 24/25 februari verspreid onder inwoners van Weert, Nederweert, Maasgouw en Leudal. In België ontvangen inwoners van Hamont, Achel, Kinrooi, Kessenich, Molenbeersel, Ophoven, Bocholt, Kaulille Reppel, Bree, Opitter en Tongerlo het magazine (21.755 exemplaren).

Extra exemplaren
Meeneem-exemplaren liggen er op verschillende locaties in Weert en Nederweert zoals het stadhuis, de VVV, het St. Jans Gasthuis, diverse tankstations, supermarkten, de bibliotheek, in horecagelegenheden en winkels. De digitale versie is onderaan deze pagina te lezen.

Vorig artikelLezing door GRIET OP DE BEECK 15 maart Bibliocenter Weert
Volgend artikelFiat in de kreukels in Weert