19 februari 1987: OJC Oase uitgebrand

OJC Oase uitgebrand - GAW Beeldbank A3047

Open Jongerencentrum Oase aan de Julianalaan wordt op 19 januari 1987 getroffen door een alles vernietigende brand. Het realiseren van het centrum heeft nogal wat voeten in aarde gehad.

Na wat overleg, onder meer met wethouder Coos Combée, is in 1981 de Oase begonnen in leegstaande houten barakken van de voormalige Graswinkelschool. Deze barakken zijn na een grondige opknapbeurt door de leden van de Oase zelf geschikt gemaakt voor de geplande activiteiten. Deze richten zich op werklozen, ex-gedetineerden  en kamer- of woningzoekenden. Een gemêleerd gezelschap dus.

Met deze accommodatie wordt, volgens de gemeente, een rustpunt gecreëerd voor mensen die zich nu nog ophouden in en rond de Muntpassage. Iedereen is welkom, al geldt er wel een minimale leeftijdsgrens van 18 jaar.

De activiteiten variëren van een open podium tot een lp-ruilbeurs. Plaatselijk bekende bands als X-Libre,  Blackmail, Back Out en Vido hebben daar in de beginjaren een concert gegeven. Deze concerten vormen de ruggengraat van het centrum, dat slechts met bescheiden financiële middelen moet zien rond te komen. Om alles in goede banen te leiden, heeft de Oase de professionele ondersteuning gekregen van een van de eerste straathoekwerkers in Weert, Bert van Dooren.

De brand in 1987 legt het hele centrum in de as. Gelukkig voor de gebruikers komt er welhaast op dezelfde plek een nieuw centrum. Maar helaas ook deze accommodatie valt op 22 januari 2012 aan het vuur ten prooi. Brandstichting is niet uitgesloten volgens de politie
Oase herrijst dit maal niet meer terug uit zijn as.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelInloopbijeenkomst windpark Heibloem op zondag 4 maart
Volgend artikelPolitiemol Mark M. krijgt 5 jaar cel