26 januari 1563: Brand in de Langstraat

Kaart binnenstad 16de eeuw Beeldbank XL 923

Door een brand op 26 januari 1563 worden in de Langstraat zes huizen vernield. De meeste panden in die tijd zijn uit hout opgetrokken. De blusmiddelen zijn beperkt. Daardoor gaan ook enkele bijgebouwtjes, zoals schuurtjes en schoppen, in vlammen op.

De kans op een volledige verwoesting van de stad is niet uit te sluiten.
Dat onheil wordt bijna bewaarheid als een jaar later, op 6 september 1564, weer brand uitbreekt in de Langstraat. Tijdens die brand staan tien of elf grote huizen in brand. Ook enkele kleinere huisjes worden verwoest. De brand duurt maar liefst drie dagen. Hier en daar wakkert het vuur weer aan, maar men is de brand op ten duur meester. De stad is gered.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelGemeenten en Provincie tekenen voor aanleg glasvezel buitengebied
Volgend artikelPartij vaten gevonden in Budel