26 december 1996: Hof van Eden

Komst van de Drie wijzen uit het Oosten in de St. Martinuskerk - GAW Beeldbank Gebeurtenis814

De ‘levende kerststal’ in de Martinuskerk aan de Markt is uiteraard ook op Tweede Kerstdag van 1996 voor het publiek te bezoeken. Al enkele jaren is een groep vrijwilligers weken van tevoren druk in de weer de kerk om te toveren tot een waar ’Hof van Eden’.

Niet alleen de traditionele stal en kribbe met de os en de ezel zijn te zien. Dieren als schapen, geiten, konijnen, vogels, paardjes, kippen en een echte haan behoren eveneens tot de levende have. Verder is de kerk aangekleed met bloemen, planten, boompartijen, rotsen, stroompjes en zelfs een metershoge waterval.

Kunstenaars van de Stichting Vrije Uren leveren een bijdrage aan dit schouwspel door middel van veertien levensgrote figuren, gehuld in passende kleding. Met de komst in 1994 van deken Wim van der Valk is de kerststal elk jaar groter en groter geworden.

De ambitie is om de mooiste maar vooral de grootste kerstkribbe van Europa te worden. Rond Kerst 1995 heeft de levende kerststal ruim 50.000 bezoekers getrokken. Volgens de vrijwilligers die wekenlang met de voorbereidingen en inrichting bezig zijn, moet dat aantal in 1996 overtroffen kunnen worden.

De kerstperiode wordt op 6 januari 1997 afgesloten met de komst van de ‘Drie Wijzen uit het oosten’. Gezeten op een kameel trekt ook hun aankomst in de kerk bijzonder veel aandacht.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelUt Zwe-jleecht fieëst
Volgend artikelWandel het jaar uit in de Groote Peel