Burgemeester Heijmans over onderduiken Syrisch gezin: ‘Gehandeld uit eigen moraliteit’

WEERT – Jos Heijmans gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteren antwoord op vragen over het onderduiken van een Syrisch gezin in Weert anderhalf jaar geleden. De burgemeester van Weert stelt dat hij op eigen initiatief het besluit heeft genomen, niet in opdracht van de fractieleiders of het college van B en W.

Anderhalf jaar geleden hielp Jos Heijmans een Syrisch gezin onderduiken. Een Syrische moeder leefde stiekem met haar vier kinderen anderhalf jaar in Weert, om te voorkomen dat ze door de Dienst Terugkeer en Vertrek naar Duitsland zou worden gestuurd. De burgemeester hielp met het verbergen van de familie, om te voorkomen dat de Syrische moeder gescheiden zou worden van haar broer. Die doorliep de asielprocedure in Nederland.

Onderduiken
Na een uitgebreid artikel in Dagblad de Limburger waarin werd aangegeven dat hij handelde namens de fractievoorzitters, wilde de SP weten hoe dat precies zat. Want dat klopt volgens Jeroen Goubet van de SP niet. Gisteren gaf Jos Heijmans aan niet gehandeld te hebben namens de fractieleiders, maar als burgervader en vanuit zijn eigen moraliteit. “Dat doe ik overigens vaker”, zegt Jos Heijmans. “Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan ik dat soms met een klein zetje voorkomen. Dat doe ik dan in stilte. Het is ook niet zo dat ik een soort van Don Quichot ben en het komt ook niet zo vaak voor. Maar ja ik help indien nodig.”

De burgemeester oogstte weinig kritiek. Hiermee is wat de Weerter politiek betreft dan ook de kous af.

Vorig artikel14 december 1970: Kindervriend ‘Dorus’
Volgend artikelOnderzoek naar mouttoren van voormalige Wertha-brouwerij