Onderzoek naar mouttoren van voormalige Wertha-brouwerij

WEERT – De gemeente Weert trekt 15.000 euro uit om de gebruiksmogelijkheden van de mouttoren te onderzoeken. Door dat onderzoek moet vastgesteld worden of de mouttoren een gemeentelijk monument kan worden.

De Erfgoedstichting Weert wil dat de mouttoren van de voormalige Wertha-brouwerij een gemeentelijk monument wordt. Ook de Stichting Wertha Bier en de gemeenteraad willen de mouttoren eveneens behouden.

Onderzoek
Er zijn bouwplannen gemaakt voor ruim tweehonderd woningen op het terrein van voormalige Landbouwplan en de plek van de tennishal en mouttoren van de oude Wertha Brouwerij. In de oorspronkelijke plannen zouden de toren en hal gesloopt worden. Tegen de sloop van de mouttoren rees echter veel protest.

De voormalige Wertha brouwerij in de vorige eeuw.

Gemeentelijk monument
Of de toren een gemeentelijk monument kan worden en dus moet blijven staan, hangt af van twee zaken: de cultuurhistorische waarde en de toekomstige gebruiksmogelijkheden. Het college van B en W geeft daarbij aan dat gebruiksmogelijkheden door grote inwendige silo’s in het gebouw beperkt zullen zijn. Se wil daarom eerst een onafhankelijke deskundige onderzoek laten doen naar de gebruiksmogelijkheden van de mouttoren.

Vorig artikelBurgemeester Heijmans over onderduiken Syrisch gezin: ‘Gehandeld uit eigen moraliteit’
Volgend artikel130 gratis zakjes strooizout over de ‘toonbank’