29 november 1944: Te weinig terug gebracht

Montgomery (l.) na afloop van de inspectie op binnenplaats Bisschoppelijk College foto particulier bezit

Het Bisschoppelijk College aan de Molenstraat krijgt op 29 november 1944 hoog bezoek. De Engelse veldmaarschalk sir Bernard Law Montgomery komt naar Weert. Op dat moment verblijven circa 70 militairen van de 4th Armoured Brigade in de vertrekken van het College.

Vanwege de komst van de veldmaarschalk worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. In de kamer waar de ontvangst van de hoge gast plaatsvindt, de directeurskamer, zijn  twee soldaten met geweren opgesteld. Ook staan er twee gewapende soldaten voor de deur.

Montgomery inspecteert op de binnenplaats de manschappen die op het College gelegerd zijn. Daarnaast reikt hij de nodige onderscheidingen uit aan ‘zijn mannen’.
Uiteraard is er een feestmaal. Daarvoor wordt door het Bisschoppelijk College behoorlijk wat servies en bestek uitgeleend.

In een brief van 10 januari 1945, waarschijnlijk aan de burgemeester van Weert, deelt provisor Nabben van het College mee dat van de tweehonderd borden die op 29 november zijn uitgeleend, er nog steeds tachtig niet zijn teruggebracht.
De veldmaarschalk Montgomery bezoekt Weert nog twee keer en wel op 22 januari en 5 maart 1945. Ook dan is het Bisschoppelijk College de plaats van handeling.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelMan aangehouden voor illegaal vuurwerk
Volgend artikelHennepkwekerij opgerold in Kelpen-Oler