Gevel en gevelsteen weer zichtbaar pand drukkerij Smeets

WEERT – Mathias Smeets vestigde zich in Weert in 1830 met een eenvoudig drukkerijtje aan de Beekstraat. In 1906 betrok drukkerij Smeets een nieuw pand aan de Stationsstraat in Weert. Inmiddels zijn de gevels van dit fraaie pand deels weer zichtbaar.

De panden aan de Stationsstraat 14-16 worden momenteel verbouwd tot commerciële ruimten en appartementen. De oude gevels zijn momenteel weer zichtbaar. Dit zijn ontwerpen van architect Pierre Weegels (1904-1966). De linkergevel is een ontwerp uit 1953 en te rechterdeel is uit 1956. Het rechterdeel had vroeger in het paarse mozaïek vijf reliëfs van kunstenaar Charles Eyck. Deze reliëfs zijn verplaatst naar het huidige pand aan de Molenveldstraat.

Wel zit er boven de hoofdingang nog een gevelsteen met het wapen van de familie Smeets. De tot nu toe oudst bekende Smeets (alias Schmytz) werd in 1660 geboren in de Asseltse Hof te Asselt, was schepen en burgemeester van Swalmen en overleed er in 1709. Zijn oudste zoon Jacobus, geboren in 1687, werd kastelein in de nog bestaande herberg “In den Swaen” te Swalmen en kreeg vandaar de bijnaam “het Swaenken”. Na zijn huwelijk in 1701 met Elisabeth Spee vertrok hij naar de Zwaantjeshof op Berkelaar onder Echt (waarheen hij zijn bijnaam blijkbaar meegenomen had) als hafter (= pachter) van de Munsterabdij in Roermond. De abdis Van der Heijden de Belderbusch van Kasteel Ter Worm bij Voerendaal bouwde er in 1734 de Tiendschuur bij met haar wapen en de psalmspreuk “Fortitudo mea Dominus”, die de Smeetsen later in hun familiewapen zouden overnemen tezamen met drie zwaantjes.

Vorig artikelB.S. Budschop in finale ontwerpwedstrijd
Volgend artikelBloembakken verzetten in Nederweert