22 november 1877: Met dank aan Cecilia

Stedelijk Fanfare nu (Stedelijke Harmonie St. Antonius) omstreeks 1905 GAW Beeldbank 4520

Het Kanton Weert is lovend over het muzikaal niveau van de Stedelijke Fanfare tijdens de plechtige Heilige Mis in de St. Martinuskerk op 22 november 1887. Op die dag wordt het jaarlijkse Ceciliafeest gehouden. St.-Cecilia is de patrones van de muzikanten.

De Stedelijk Fanfare, nu Stedelijke Harmonie St.-Antonius, staat in 1887 sinds een maand onder leiding van directeur en tevens dirigent L. Woche. Woche combineert deze functie met zijn muziekleraarschap aan het pensionaat St.-Louis. Daarnaast drijft hij een muziekhandeltje; hij stemt piano’s en geeft muzieklessen.

Ondanks het optimisme en het goede optreden blijkt Woche niet te voldoen. De hooggespannen verwachtingen worden niet waargemaakt. De repetities worden slecht bezocht en er is dan meer oog voor een ankertje bier en een gezellig kaartje leggen dan voor partituren en muzieknoten.

Pas met de komst van dirigent Tom Stultiens in 1894 gaat het met de ‘Stedelijke‘ weer de goede kant op. Nog jaarlijks trekken de Stedelijke Harmonie St.-Antonius en de Kerkelijke Harmonie St.-Jozeph 1880 Weert ter ere van hun patrones St.-Cecilia op of rond 22 november door de stad.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelVrachtwagen in de vangrail
Volgend artikelInformatieavond over glasvezel buitengebied