Paardensector in Limburg groeit met jaaromzet van 175 miljoen euro

“De hippische sector speelt daarin een essentiële rol. De springstal van Rob Ehrens komt ook in dit gebied te liggen. Dat past perfect bij de huidige paardenactiviteiten die al plaatsvinden in Weert. Er zijn plannen om in de naastgelegen villa een verblijf voor ruiters te realiseren. De gemeente investeert fl ink in dit gebied. Het moet een parkachtige omgeving worden met paden en menroutes. Al met al ontstaat er zo een hippische campus.”

REGIO – Het gaat goed met de paardensector in Limburg. Sinds 2009 is de jaaromzet met 28 procent gestegen naar 175 miljoen euro. Dat bedrag is te danken aan 1.221 organisaties die geheel of gedeeltelijk werkzaam zijn in de paardensport. Daar gaan 870 betaalde arbeidsplaatsen mee gepaard, die ingevuld worden door 1.100 personen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut in Utrecht. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van de provincie Limburg om de economische omvang en potentie van de Limburgse paardensector. De verwachtingen zijn hooggespannen. Naar verwachting investeert de sector de komende vijf jaar in totaal 88 miljoen euro, gemiddeld 18 miljoen euro per jaar.

Economische krachtpatser
Ook in Weert ontpopt de paardensector zich tot een economische krachtpatser. De gemeente Weert faciliteert waar mogelijk door onder meer het organiseren van evenementen en de aanleg van een ruiternetwerk. Maar het zijn de vele bedrijven die er een succes van maken. De clustering van hippische ondernemers heeft bovendien een aanzuigende werking op bedrijven van flankerende sectoren. Een gesprek met wethouder Geert Gabriëls en beleidsadviseur Raymon Blondel over een mooie toekomst.

Paardensport
Sinds 2011 is de focus op de paardensport in Limburg met het Limburgs Paardensportplan in een versnelling gekomen. De ambitie is om de positie van Limburg als dé paardenprovincie te versterken. Om de voortgang van dit plan en het toewerken naar concrete resultaten te borgen, is in 2014 de Stichting Limburg Paardensport opgericht.

Uit het onderzoek komt het beeld naar voren dat Limburg en de paardensector nauw met elkaar verweven zijn en dat Limburg echt paarden DNA heeft. Ruiters roemen het voorzieningenniveau in Limburg en veel paardenexperts zijn afkomstig uit de zuidelijke provincie. Limburg huisvest gerenommeerde paardenbedrijven en fokkers.

Vorig artikelVeteranen 1 stevent af op 1e periodetitel
Volgend artikelDames HV Weert speelt 3-3 gelijk tegen Alecto uit Leiderdorp