Maasbrug Roermond heeft nieuwe naam: Louis Raemaekersbrug

ROERMOND – Vanaf vandaag 3 novemeber- heeft de Maasbrug in Roermond een nieuwe naam: de Louis Raemaekersbrug. De naamsonthulling gebeurde door de ambassadeurs van België en Duitsland en hoge vertegenwoordigers van Frankrijk, Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

Zij gaven samen met de in Roermond geboren politiek tekenaar Joep Bertrams en leden van het college van B&W het signaal waarna de nieuwe naam aan de brug zichtbaar werd. De onthulling van de nieuwe naam vond plaats vanaf een rondvaartboot. Ook het plein voor de hoofdingang van de ECI Cultuurfabriek heeft vanaf vandaag een nieuwe naam en heet voortaan Louis Raemaekersplein.

Zo zijn de brug en het plein vernoemd naar de Roermondse politiek tekenaar, die vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog wereldfaam verwierf.

Louis Raemaekers
De in Roermond geboren Louis Raemaekers (1869-1956) kreeg in de Eerste Wereldoorlog grote bekendheid als politiek tekenaar, eerst met zijn prenten in De Telegraaf, later met publicaties die hij maakte voor het Britse propagandabureau Wellington House. Raemaekers’ tekeningen werden vanaf 1915 ook in het buitenland verspreid.

Tijdens een rondreis door Amerika werd hij ontvangen door president Woodrow Wilson en oud-president Theodore Roosevelt, die grote bewondering had voor zijn tekeningen. Roosevelt noemde de prenten van Raemaekers de ‘meest indrukwekkende van de achtenswaardige bijdragen van neutrale partijen aan de beschaving tijdens de Wereldoorlog’.

Na de oorlog vestigde Raemaekers zich in Brussel, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was aanleiding om in 1939 te verhuizen naar Engeland en in 1940 naar de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde Raemaekers terug naar België. In 1953 kwam hij terug naar zijn geboorteland, waar hij in 1956 te Scheveningen overleed.

De Maasbrug
De stijgende spanningen tussen de Europese grootmachten die aan het einde van de negentiende eeuw ontstonden en uiteindelijk resulteerden in de Eerste Wereldoorlog, hebben aan Duitse zijde het plan Von Schlieffen tot gevolg gehad.

De veldmaarschalk wenste via de bruggen over de Maas in Roermond en Venlo België binnen te vallen en zo door te stoten naar Frankrijk. De opvolger van Von Schlieffen, Von Moltke, besloot in 1909 om af te zien van het schenden van de neutraliteit van Nederland. Hij plande de inval in België ten zuiden van Limburg. De Maasbrug in Roermond is voor en tijdens de oorlogsjaren wel bewaakt maar er heeft geen gevecht plaatsgevonden. Louis Raemaekers zal zich als Roermondenaar bewust zijn geweest van het grote risico dat zijn vaderstad liep en had gelopen. Mogelijk is een deel van zijn verontwaardiging, die terug te zien is in zijn werk, daarmee te verklaren.

Vorig artikelBraekendj nôwts – Doospelse slager veurtiedig uutgelekt
Volgend artikelOproep aan alle Eindse Boys, leden en ouders