Gemengde reacties op verkleinen kernwinkelgebied Weert

WEERT – Het kernwinkelgebied van Weert moet kleiner. En daarom wordt het moeilijker om in de aanloopstraten naar het centrum een nieuwe winkel te openen. De bestemming van panden in die straten wordt gewijzigd van ‘centrum’ naar ‘gemengd’, waarmee wordt aangegeven dat detailhandel niet langer is toegestaan.

De wijziging vindt plaats indien de panden al langere tijd leegstaan of als er al langere tijd geen detailhandel aanwezig is. Als een eigenaar alsnog een winkel wil openen, moet hij een nieuwe procedure volgen.

Verruiming functies
Het nieuwe bestemmingsplan biedt een verruiming in de bestemming gemengd van overige functies, onder meer voor wonen, kantoren, ambachtelijke bedrijven, sport, ontspanning en cultuur. Denk dan aan adviesbureau’s makelaar, uitzendbureau, stomerij, wasserette, kapper, reisbureau.

Kritiek
De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de leegstand wordt teruggedrongen. Dat moet een impuls geven aan de binnenstad. Maar er is ook kritiek. Verschillende eigenaren van panden en ondernemers zijn het oneens met de omzetting van de bestemming ‘centrum’ en naar ‘gemengd’. Want hun panden worden mogelijk minder waard. Voor bestaande ondernemers in bijvoorbeeld de Hoogstraat heeft het tot gevolg dat de leegstand in de toekomst niet opgevuld kan worden met andere winkels. Belanghebbende zijn inmiddels per brief geïnformeerd.  Als de ondernemer het oneens is met de wijziging van ‘centrum’ naar ‘gemengd’ kan een zienswijze ingediend worden. Zo kan de bestemming detailhandel wel behouden worden. Zo’n vergunning wordt altijd verleent door de gemeente Weert, maar kost wel € 450,-.

De toekomst van het centrum.

Kleiner centrum
Tot het kernwinkelgebied behoren de Markt, Muntpassage, zuidelijke deel van de Beekstraat, Nieuwe Markt, Van Berlostraat, Meikoel, Muntpromenade en Langstraat. Dit is een aaneengesloten gebied met een hoge concentratie aan detailhandels- en horecazaken en commerciële dienstverlening (bij voorkeur dubbelzijdig, winkels in mode&luxe en vrije tijd, horeca winkelondersteunend), waar de inrichting meestal bestaat uit een promenade.

In dit gebied zijn de grootste bezoekersaantallen te vinden; de consument bezoekt dit gebied om te winkelen en te verblijven, om zich aangenaam te verpozen, maar ook om gewoon iets te kunnen kopen of de boodschappen te kunnen doen.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt tot 8 november ter inzage.

Download het volledige document; Visie op het stadshart
Vorig artikelFlinke uitbreiding Van Cranenbroek in Budel en 890 extra parkeerplaatsen
Volgend artikelKinderen Koalaschool gaan ontbijten met wethouder Gabriëls