26 oktober 1962: Films van internationaal niveau

Zaal Lenders aan de Emmasingel rond de jaren 1960 - GAW Beeldbank RO.928

Lovend zijn de kritieken van de jury volgens het Kanton Weert van 26 oktober 1962 over de films die vertoond zijn tijdens het eerste lustrum van de Weerter Smalfilmclub. Vanwege dit lustrum is ’Het Weerter Filmfestival’ opgezet.

De organisatie krijgt nog voor de eerste film is vertoond al een pluim voor de voortreffelijke voorbereidingen van ir. Tans, de voorzitter van de landelijke organisatie van amateur-smalfilmers.

In het bijzijn van onder meer locoburgemeester Harry Persoon en wethouder Frans Weekers vindt in een aangepaste zaal Lenders aan de Emmasingel de vertoning plaats.
In totaal zijn er twaalf amateurfilms van cineasten uit heel Nederland te zien.
De jury is van oordeel dat de getoonde films bijna zonder uitzondering van internationaal niveau zijn.

Zoals het bij een festival gebruikelijk is, worden ook in Weert prijzen toegekend.
De winnende film, ‘Opschriften’, is van Rob Jansen uit Schimmert. De jury geeft de film het predicaat ‘knoert goed’. Naast de eerste prijs ontvangt de cineast ook nog de wisseltrofee: de ‘Zilveren camera’. De tweede prijs sleept de heer Wilms uit Geleen in de wacht met zijn familiefilm ‘Komplot’. De Helmondse Filmclub gaat er met de inzending ‘Klokslag 3’, toepasselijk, met de derde prijs vandoor.

De heer Jansen uit Weert, maar lid van de Maastrichtse filmclub L.A.S., mag de door de gemeente Weert beschikbaar gestelde prijs mee naar huis nemen.
De 280 aanwezigen hebben grote waardering en bewondering voor de vertoonde films en steken ook hun lof voor de organisatie niet onder stoelen of banken. Dit gebeurt tijdens een gezellig samenzijn dat het festival afsluit.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelFeestelijke brunch voor Neerse verenigingen
Volgend artikelKienavond buurtvereniging ‘Het Ospels Hukske’ en Handboogvereniging ‘HBS Wilhelmina’