Opnieuw Herenboeren ingeschreven – Inmiddels ook twee Weerter wethouders

WEERT – Het aantal herenboeren in de regio Weert en Nederweert groeit gestaag. 12 deelnemers hebben op donderdag 5 oktober de intentieverklaring  getekend om herenboer te worden tijdens een tekensessie. Dat brengt het totaal nu op 62 herenboeren.

Een van de nieuwe deelnemers is wethouder Geert Gabriëls van Weert. Hij is de tweede Weerter wethouder die met zijn huishouden herenboer wordt. Wethouder Paul Sterk was hem al voorgegaan. Beide wethouders voelen zich verbonden met het sociale aspect van het samen voedsel produceren en de rol die de Herenboerderij kan spelen in de huidige mondialisering.

In januari 2017 werd de stichting Herenboeren Land van Weert opgericht. Het doel van de stichting is om op een coöperatieve manier, samen met 200 huishoudens uit Weert en Nederweert, eigen groenten, fruit, eieren en vlees te gaan produceren.

Sindsdien hebben zich meer dan 60 aspirant leden aangemeld voor deelname aan de coöperatie. Ook hebben meer dan 200 inwoners van Weert en Nederweert een informatieavond bezocht.

Herenboerderij
De op te zetten Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van consumenten uit de regio Weert en Nederweert die grip willen krijgen op hun eigen eten. De leden van de coöperatie vormen samen uit hun midden een bestuur en gezamenlijk wordt besloten wat voor groenten, fruit en vlees er geproduceerd gaat worden. Gezamenlijk wordt een boer in loondienst aangenomen die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert, exclusief voor de leden. De leden nemen wekelijks, tegen betaling, vers voedsel af van hun eigen boerderij.

Vorig artikel7 oktober 1971: Leenhof bijna af
Volgend artikelHalloweentocht de (onthoofde) graaf Van Horne