4 oktober 1964: Rectoraat Biest 10 jaar

Afscheid pater Lucas Berben in het midden 4 oktober 1964 - GAW Beeldbank L1024

Het rectoraat aan de Biest, gevestigd naast het minderbroedersklooster van de franciscanen, herdenkt op 4 oktober 1964 het tienjarig bestaan.

De wijk Biest groeit na de Tweede Wereldoorlog. De zielzorg vindt dan plaats vanuit de Paterskerk die meer en meer het karakter krijgt van een parochiekerk. Het aantal inwoners op en rond de Biest stijgt vanwege de vele nieuwbouw in de wijk.

Reden voor het bisdom Roermond in 1954 rectoraat de Biest te stichten. Grote stimulator van de uitbouw van het rectoraat is pater franciscaan Lucas Berben. Onder zijn bezielende leiding  komt in 1963 de St.-Franciscuskerk (anno 2014 Franciscushuis)  tot stand. Verder worden in het rectoraat scholen gesticht, uiteraard de jongens en de meisjes nog gescheiden.  En er komt een kleuterschool.

Na tien jaar verlaat pater Berben het rectoraat. Dat is aanleiding voor de parochianen om zijn vertrek, de komst van zijn opvolger pater Schouten en het tienjarig bestaan van het rectoraat Biest te vieren.

Het is niet verwonderlijk dat de feestelijkheden uitgerekend plaatsvinden op 4 oktober. Immers dat is de sterfdag van Franciscus van Assisi, die natuurlijk de naamgever is van de St. Franciscuskerk. In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt is een permanente tentoonstelling te zien van en over het leven van Franciscus van Assisi, de orde van de minderbroeders franciscanen in Nederland en de betekenis van die orde voor de stad Weert.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelTekensessie Herenboeren in theaterboerderij Boeket
Volgend artikelKijkje in het nieuwe Jacob van Hornemuseum in Weert