20 september 1935: Voor eenmalig gebruik

Bouw Lucifersfabriek 1935 - GAW Beeldbank A4993

Op 20 september 1935 wordt in Weert de Nationale Lucifersfabriek N.V. opgericht. De fabriek verrijst langs de Zuid-Willemsvaart.

De eerste steenlegging voor het fabrieksgebouw vindt plaats op 14 december van dat jaar. Medio 1936 komt de productie met 65, voornamelijk vrouwelijke, medewerkers op gang. De fabriek is de eerste in Nederland die op moderne wijze lucifers produceert.

De lucifersdoosjes worden gewilde verzamelobjecten. Naast de ‘eigen’ reclameplaatjes is er een grote diversiteit aan plaatjes van bedrijven die de doosjes sieren. De doosjes met afbeeldingen van vlinders, motoren en filmsterren uit binnen- en buitenland vinden gretig aftrek bij verzamelaars.

De eerste directeur van de Lucifersfabriek is de heer F. Otten. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon J. Otten.

Na tien jaar is het gebouw te klein geworden. In juni 1949 begint men met de uitbreiding en een jaar later worden de nieuwe productiehallen in gebruik genomen. Het eigendom van de fabriek gaat later op in een groot Zweeds concern. In 1968 wordt de productie overgebracht naar de N.V. Vereenigde Hollandsche Lucifersfabrieken in Eindhoven. De fabriek in Weert wordt stilgelegd. De panden en de inboedel zijn via een openbare verkoop op 9 april 1968 aan de man gebracht. In de gebouwen is medio 2014 de verpakkingsmachinefabrikant Robert Bosch gevestigd.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelPlannen windenergie in september in de gemeenteraad 
Volgend artikelTractor botst met Auto