Roermond neemt stokje over reanimatie-estafette

ROERMOND – Op 29 september neemt Roermond het stokje over van Heerlen. Dan wordt voor de 12e keer de reanimatie-estafette georganiseerd. Dat betekent dat Roermond de 13e editie gaat organiseren in 2018.

De reanimatie-estafette is een evenement om een breed publiek te informeren over het belang van reanimatie en reanimatieonderwijs in het bijzonder. Doel is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren, zodat zij ook een leven kunnen redden.

Wat is de reanimatie-estafette?

De Stichting Reanimatie-estafette Limburg organiseert ieder jaar, samen met een gemeente en het voortgezet onderwijs en/of middelbaar beroepsonderwijs in die gemeente, een reanimatie-estafette. Tevens wordt aandacht geschonken aan het reanimatieoproepnetwerk HartslagNu en aan het project in de gemeente betreffende AED’s. De estafette is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over reanimeren, reanimatienetwerken en wil luisteren naar ervaringsverhalen van mensen die een hartstilstand hebben overleefd en naar verhalen van mensen die ooit een leven hebben gered door middel van reanimeren.

Meeste Limburgers zijn ‘hulpeloos’ bij een hartstilstand

Wethouder Marianne Smitsmans heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Roermond dit stokje overneemt. “Elke week worden ruim 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Als zij binnen zes minuten worden geholpen met reanimatie, dan zijn de kansen op herstel van het hartritme groot.  Uit onderzoek blijkt dat in Limburg slechts 15 procent van de inwoners een reanimatietraining heeft gevolgd. Een nog kleiner aantal houdt deze vaardigheden ook op peil door vervolgcursussen en dergelijke.

Dit betekent dus dat de meeste Limburgers ‘hulpeloos’ zijn in geval van een hartstilstand. Ze weten niet wat ze moeten doen en durven vaak geen cursus te volgen omdat ze het een te grote verantwoordelijkheid vinden. Daarom wil ik graag dat er aandacht voor is en dat met name ook jongeren leren reanimeren. Vandaar de estafette. Daarnaast is het natuurlijk een hele eer voor een school om deze estafette te mogen organiseren. De eerste gesprekken met scholen hierover zijn al gaande.“

Project ‘Hart voor Roermond’

Naast het naar Roermond halen van de reanimatie-estafette, zet Roermond zich ook in om een dekkend netwerk te realiseren voor passende hulpverlening bij een hartstilstand. Dat betekent dat er in heel Roermond burgerhulpverleners (vrijwilligers) zijn die binnen zes minuten alle handelingen kunnen uitvoeren die nodig zijn bij een hartstilstand en dat zij daarbij kunnen beschikken over de benodigde apparatuur, een AED (automatische externe defibrillator).

Om dat te bereiken voert de gemeente Roermond in samenwerking met AmbulanceZorg Limburg Noord over de periode 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 het project ‘Hart voor Roermond’ uit (www.roermond.nl/hartvoorroermond).

Vorig artikelNieuw kabinet moet nu doorpakken!
Volgend artikelParacommercie, oneerlijke concurrentie in de horeca