Harmonie St.-Joseph op tournee met muziekstuk over Graaf van Horne

WEERT – Ter ere van de heldhaftige levens van Willem van Oranje en Lamoraal van Egmont zijn bekende muziekstukken gemaakt. Ons volkslied Wilhelmus is een ode aan Willem van Oranje en de klassieke Egmont Ouverture van Ludwig van Beethoven is een ode aan Lamoraal van Egmont. Graaf van Horne moet het tot op heden zonder muziekstuk doen.

450 jaar na het ombrengen van de Graaf van Horne wordt het tijd om een muzikale ode aan hem te brengen met een tournee. Er wordt een muziekwerk ter ere van hem gecomponeerd en een Wieërter dialectverhaal over zijn leven gemaakt. De muziek voor harmonieorkest wordt, samen met een carrillonversie en het verhaal, als eerste uitgevoerd in Weert en gaat daarna op tournee naar Zottegem (B), Delft, Egmond aan Zee en Amsterdam.

Graaf Philips van Horne vormde een driemanschap met Stadhouder Willem van Oranje en Graaf Lamoraal van Egmont. Zij kwamen in de 16e eeuw in opstand tegen de Spaanse terreur. Zij gedoogden de protestanten tijdens de Spaanse bezetting. Daarmee stonden ze samen aan de wieg van de vorming van het huidige Nederland, maar het kostte wel de graven Van Horne en Van Egmont hun leven.

 

Vorig artikelWinst 4-3 voor Weerter hockey heren, dames verliezen met 0-3
Volgend artikelDrukke open dag bij Unicorn grain specialties in Weert